Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Separatisti obsadili strategické mesto pri Azovskom mori: NATO vybuduje základne vo východnej Európe!

Ostreľovanie Novozamska, zapálili cintorín v západnej časti mesta v blízkosti diaľnice Mariupol Zobraziť galériu (5)
Ostreľovanie Novozamska, zapálili cintorín v západnej časti mesta v blízkosti diaľnice Mariupol (Zdroj: Petr Shelomovskiy)

KYJEV/NOVOAZOVSK - Rusko stále vysiela svojich vojakov na Ukrajinu, informoval dnes Kyjev. Čoraz viac ruských jednotiek a vojenskej techniky sa podľa neho zhromažďuje v Donbase. Ukrajinské jednotky vládnej protiteroristickej operácie (ATO) zabili v priebehu uplynulého dňa na východe štátu 225 proruských separatistov, zničili tri ich tanky, dva raketové systémy Grad a iné ťažké zbrane. Informovala o tom dnes štátna ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform. Ukrajina vystrašila Európu najnovšou informáciou, podľa ktorej Putin plánuje v zime zastaviť tok plynu na západ.

"Získali sme údaje o pohybe vojenskej techniky v počte do 100 jednotiek (tanky, obrnené transportéry, raketové systémy Grad, bojové vozidlá pechoty) na ceste Starobeševe-Teľmanove smerom na obec Teľmanove. Na technike bolo označenie: biele kruhy alebo trojuholníky," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského štábu protiteroristickej operácie (ATO), z ktorého citovala agentúra Ukrinform.

Podľa ATO sa na okraji obce Pobeda rozložil štáb práporu taktickej skupiny ruskej armády a do obce Amvrosijivka vstúpilo päť obrnených transportérov a jedno nákladné vozidlo Kamaz. 

Zároveň sa konvoj pozostávajúci zo šiestich raketových systémov Grad, ôsmich nákladných áut Kamaz a dvoch nákladiakov Ural pohol z Ruska cez ukrajinskú dedinu Dibrivka smerom na obec Dmytrivka.

Na juhovýchode Doneckej oblasti medzitým proruskí separatisti ostreľovali pozície vládnych jednotiek v meste Novoazovsk, informovala agentúra AP. Podľa nej panujú obavy, že separatisti podnikajú protiofenzívu na územia ovládané vládnymi silami.

Separatisti obsadili strategické mesto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív)

Separatisti vstúpili do Novoazovska na pobreží Azovského mora 

Proruskí separatisti vstúpili dnes do Novoazovska v Doneckej oblasti - kľúčového mesta na juhovýchode Ukrajiny pri hranici s Ruskom. Obsadili tak nové územie, ktoré je značne vzdialené od doterajších bojov s vládnymi silami.

Separatisti vstúpili do Novoazovska po troch dňoch ostreľovania, uviedol starosta mesta Oleh Sydorkyn. Boje sa tak po prvý raz v štyri mesiace trvajúcom konflikte presunuli na juh k pobrežiu. Podľa agentúry AP to znamená, že separatisti sú posilnení a povzbudení.

Novoazovsk leží na strategicky významom mieste - pri Azovskom mori a na ceste, ktorá vedie na Krym. Otvorenie nového juhovýchodného frontu tak vzbudzuje obavy, že separatisti sa snažia vytvoriť pozemné spojenie medzi Ruskom a ním anektovaným Krymom. V takomto prípade môžu separatisti alebo Rusko získať kontrolu nad celým Azovským morom a všetkými jeho zdrojmi - ropou či minerálmi.

Kyjev potrebuje od NATO "praktickú pomoc", tvrdí Jaceňuk 

Kyjev potrebuje od NATO "praktickú pomoc" a očakáva, že aliancia o nej rozhodne na svojom septembrovom summite v britskom Walese, povedal dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

"NATO je naším partnerom a od našich západných partnerov a aliancie očakávame praktickú pomoc," citovala Jaceňuka agentúra Reuters.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes oznámil, že Jaceňuk aj predseda parlamentu Oleksandr Turčynov vystúpili zo strany Baťkivščyna (Vlasť) vedenej expremiérkou Julijou Tymošenkovou.

Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS, odvolávajúcej sa na politických analytikov, sa Jaceňuk a Turčynov chcú počas kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami, naplánovanými na 26. októbra, od Tymošenkovej dištancovať.

Rusko poprelo "tajné rokovania" s USA o Ukrajine na fínskom ostrove

Rusko dnes poprelo informácie, že so Spojenými štátmi viedlo vo Fínsku "tajné rokovania" o kríze na Ukrajine.

"V súvislosti so správami o akýchsi 'tajných rokovaniach' medzi Ruskom a Spojenými štátmi v ukrajinskej otázke na fínskom ostrove Boistö by sme radi uviedli, že sa tam konala expertná schôdzka," citovala agentúra ITAR-TASS z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí.

Táto schôdzka sa však podľa rezortu nekonala na úrovni oficiálnych predstaviteľov oboch štátov. Bolo to stretnutie "na úrovni ruských a amerických mimovládnych organizácií a akademických združení".

Fínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Spojené štáty a Rusko tajne rokovali vo Fínsku o Ukrajine ešte v júni. Hovorca rezortu Vesa Häkkinen pre agentúru AP povedal, že tento štátny úrad pomohol zorganizovať rokovanie na ostrove Boistö ležiacom pri južnom pobreží Fínska, avšak odmietol poskytnúť bližšie podrobnosti.

Začiatkom mesiaca navštívil fínsky prezident Sauli Niinistö ruského prezidenta Vladimira Putina. Bolo to prvé stretnutie prezidenta členskej krajiny Európskej únie s ruským lídrom od vypuknutia krízy na Ukrajine. Niinistö následne odcestoval na Ukrajinu kvôli stretnutiu s prezidentom Petrom Porošenkom. Niinistöova kancelária oznámila, že prezident sa nezúčastnil na júnovom rokovaní medzi Washingtonom a Moskvou.

Rusko musí zastaviť dodávky zbraní na Ukrajinu

Prísun ruských vojakov a zbraní na Ukrajinu je veľký problém a Moskva musí zabezpečiť, aby to prestalo, povedal v stredu hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Steffen Seibert na tlačovej konferencii uviedol, že summit v Minsku medzi ukrajinským a ruským prezidentom Petrom Porošenkom a Vladimirom Putinom bol dobrý prvý krok smerom k vyriešeniu krízy, no teraz musia nasledovať konkrétne kroky. 

"Predpokladom na uzavretie dvojstranného prímeria je, že Rusko prispeje k deeskalácii a že dôjde k dohode o zabezpečení hraníc," povedal Seibert. Podľa hovorcu už dávno mali byť tieto hranice dôsledne zabezpečené a všetky formy vojenskej podpory separatistom cez túto hranicu ukončené. "Zato nesie veľkú zodpovednosť Rusko," dodal hovorca Merkelovej.

Rusko však poprelo plány zablokovať v zime dodávky plynu do Európy 

Ruský minister energetiky Alexander Novak odmietol dnes ako neodôvodnené tvrdenia Ukrajiny, že Moskva plánuje zablokovať v zime prepravu plynu do Európy. Novak reagoval na dnešné vyhlásenie ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka. Ten povedal, že Kyjev sa dozvedel o najnovších plánoch Ruska, ktoré chce podľa neho túto zimu zastaviť tok plynu do Európy, informovala agentúra Reuters.

"Situácia v (ukrajinskom) energetickom sektore je ťažká. Dozvedeli sme sa o plánoch Ruska zablokovať túto zimu tranzit plynu dokonca aj do krajín Európskej únie," vyhlásil ukrajinský premiér na schôdzi kabinetu.

Novak zdôraznil, že Rusko urobí "všetko, čo môže" pre to, aby splnilo svoje záväzky týkajúce sa dodávok plynu európskym dovozcom bez ohľadu na politické záležitosti. Povedal tiež, že Rusko je otvorené "konštruktívnemu dialógu" o energetike so zainteresovanými partnermi vrátane Ukrajiny. Rusko vlani prepravilo zhruba polovicu plynu do EÚ cez ukrajinskú vetvu plynovodu.

Fínsko a Švédsko posilnili svoje zväzky s NATO 

Fínsko a Švédsko podpísali dnes so Severoatlantickou alianciou dohodu, ktorá v prípade mimoriadnej situácie umožní jednotkám NATO poskytnúť obom severským krajinách pomoc. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa fínskych vládnych predstaviteľov sa dohoda o podpore hostiteľskej krajiny vzťahuje na situácie, ako sú prírodné katastrofy a narušenie alebo ohrozenie bezpečnosti. Dohoda zároveň obom signatárom umožňuje zúčastňovať sa na spoločných vojenských cvičeniach s členskými štátmi NATO.

Fínsky minister zahraničných vecí Erkki Tuomioja dnes uviedol, že dohoda neznamená, že sa Fínsko, ktoré má 1300 kilometrov dlhú hranicu s Ruskom, stane členom aliancie. Prieskumy verejnej mienky vo Fínsku aj Švédsku dlhodobo naznačujú že väčšina obyvateľov oboch krajín je proti ich vstupu do NATO.

Lavrov: Moskva nemá záujem o konfrontáciu v súvislosti s Ukrajinou 

Moskva nemá záujem o konfrontáciu v súvislosti s krízou na Ukrajine, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

"Nemáme záujem o konfrontáciu alebo rozdúchavanie špirály sankcií," citovala agentúra Reuters vyjadrenie Lavrova na margo sankcií medzi Moskvou a Západom.

Podľa agentúry DPA minister taktiež povedal, že ešte tento týždeň vypravia na východ Ukrajiny druhý humanitárny konvoj, ktorý však nebude posledný. Ľudia v regióne totiž podľa neho potrebujú naliehavú pomoc.

Lavrov podľa agentúry ITAR-TASS povedal, že Moskva má záujem odstrániť "dvojaký meter" a implementovať dohody s Európskou úniou a NATO. Poznamenal však, že Spojené štáty a západní partneri sa umelo snažia oddialiť zavedenie princípov multipolárneho sveta.

K Ukrajine dodal, že prímerie sa nemôže stať "rukojemníkom" rozhovorov. Zdôraznil, že všetky strany konfliktu by mali okamžite zložiť zbrane a začať viesť dialóg.

Rusko podľa Ukrajiny plánuje v zime zastaviť transport plynu do EÚ 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že Kyjev sa dozvedel o najnovších plánoch Ruska, ktoré chce túto zimu zastaviť tok plynu do Európy. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Situácia v (ukrajinskom) energetickom sektore je ťažká. Dozvedeli sme sa o plánoch Ruska zablokovať túto zimu tranzit plynu dokonca aj do krajín Európskej únie," vyhlásil ukrajinský premiér na schôdzi kabinetu.

Rusko vlani prepravilo zhruba polovicu plynu do EÚ cez ukrajinskú vetvu plynovodu. Ruský energetický gigant Gazprom ani ministerstvo energetiky v Moskve sa zatiaľ k vyhláseniu ukrajinského premiéra nevyjadrili.

Separatisti obsadili strategické mesto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Ukrajinská armáda pri dvoch mestách zabila vyše 200 separatistov

Operácia sa podľa tohto zdroja uskutočnila pri mestách Ilovajsk a Horlivka v Doneckej oblasti. "Straty nepriateľa zahŕňajú tri tanky, jedno obrnené bojové vozidlo, dva raketomety BM-21 Grad, štyri mínomety, jeden automobil a jeden raketový systém BM-30 Smerč. Zabitých bolo aj 225 teroristov," uvádza sa v tlačovom vyhlásení ATO, ktoré špecifikuje, že povstalci utrpeli tieto straty pri delostreleckej paľbe.

Upozornenie!

Zábery nie sú vhodné pre maloletých a slabšie povahy.

Separatisti v noci nadnes dvakrát ostreľovali letisko v meste Doneck a zaútočili aj na pozície ATO pri obciach Novosvitlivka, Verhunskyj Rozjizd a Makarove v Luhanskej oblasti.

Poľsko poslalo ukrajinskej armáde prvú dodávku humanitárnej pomoci 

Poľsko poslalo ukrajinskej armáde prvú dodávku humanitárnej pomoci, informovalo dnes poľské ministerstvo obrany.

"Prvý náklad odišiel už v pondelok... Nie je to organizovaný konvoj, ale štyri až päť nákladných vozidiel. Dúfame, že humanitárna pomoc dorazí na Ukrajinu do nedele," citovala agentúra ITAR-TASS hovorcu poľského rezortu obrany Jaceka Soňtu. Celkovo podľa neho plánuje Poľsko poskytnúť ukrajinskej armáde 230 ton potravín, prikrývok, matracov či posteľnej bielizne.

"Tieto vecí budú doručené na základňu v meste Ľvov. Nákladné autá tam dodávku vyložia a vrátia sa do Poľska. Ukrajinská strana následne vykoná ďalšiu distribúciu pomoci," dodal Soňta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu