Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poliaci majú strach pred jadrovou vojnou: Rusko začalo cvičiť odpaľovanie rakiet!

(Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Ruskí vojaci trénujú podľa poľských médií aj odpaľovanie zbraní s jadrovými hlavicami a podľa neoficiálnych tvrdení by dráhy striel mohli smerovať práve na Ukrajinu. Uskutočnia Rusi po 65 rokoch ďalší jadrový pokus?

Rusko začalo s virtuálnym tréningom vojakov Ruských strategických raketových síl (RWSN), ktoré bude trvať 40 dní. Súčasťou výcviku mladších dôstojníkov raketových vojsk bude, okrem iného, streľba rakiet s jadrovými hlavicami. Každý absolvent tohto druhu vojska podstúpi simuláciu tisícich výstrelov z raketových striel, informovala agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ministerstvo obrany.

Agentúra ďalej naznačila, že celý výcvik sa bude vykonávať na simulátore raketového komplexu Jars. Tento typ rakiet s dostrelom až 11-tisíc kilometrov je najnovšou zbraňou ruskej armády a rakety môžu byť vybavené jadrovými hlavicami. Rezort obrany informoval, že do konca desaťročia by sa mal zvýšiť počet vojakov RWSN o 8,5-tisíc.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil prípravu veľkých vojenských manévrov s názvom „Východ 2014“, ktoré sa uskutočnia v polovici septembra. Podrobnosti o nich však zatiaľ nie sú známe. Vojenské cvičenia sú už od jari nepretržite uskutočňované pri hraniciach s Ukrajinou. Podobné manévre však u susedných štátov vždy vzbudzujú určité obavy. V roku 2008 totiž ruské manévre rozpútali vojenský konflikt medzi Ruskom a Gruzínskom.

Paradoxom je, že práve 10. septembra 2014 si Plenárne zasadnutie VZ OSN na neformálnej schôdzke pripomenie Medzinárodný deň proti jadrovým skúškam, ktorý pripadá na 29. augusta. Práve Sovietsky zväz (ZSSR) uskutočnil 29. augusta 1949, teda pred 65 rokmi, svoj prvý jadrový test v Semipalatinsku. Sovietsky jadrový polygón v Semipalatinsku vybudovali z rozhodnutia Rady ministrov Sovietskeho zväzu v roku 1947 vo vzdialenosti 170 kilometrov od Semipalatinska na kazašskom území a v roku 2011 uplynulo 20 rokov od jeho zatvorenia. V roku 1995 bolo zničené posledné jadrové zariadenie a projekt likvidácie polygónu zavŕšili 29. júla 2000, keď v ňom zničili aj posledné silo. Prvé skúšky sovietskej jadrovej bomby na polygóne sa uskutočnili v roku 1949, neskôr, 12. augusta 1953, tam ZSSR uskutočnil skúšku termojadrovej zbrane. Poslednú jadrovú skúšku na polygóne vykonali 19. októbra 1989.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu