Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rodičia popraveného Američana zverejnili jeho posledný list plný nádeje: Veril, že bude žiť!

Novinár James Foley a člen Islamského štátu Zobraziť galériu (3)
Novinár James Foley a člen Islamského štátu (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Krátko predtým, ako ho islamskí teroristi nemilosrdne popravili, adresoval svojim rodičom posledný list. Vieme, čo v ňom bolo. Video s vraždou americký novinára, ktorého pred necelými dvomi rokmi zajali jednotky Islamského štátu v Sýrii, malo slúžiť ako „posolstvo Amerike“. Na Blízkom východe sa James Foley pohyboval už päť rokov predtým, ako sa dostal do rúk islamských radikálov.

Všetky listy, ktoré James Foley poslal svojej rodine počas väznenia, boli skonfiškované väzniteľmi. James teda v júni 2014  vymyslel lepší spôsob. Požiadal ďalšieho rukojemníka, ktorý mal byť prepustený, aby si obsah listu zapamätal. Ten ho hneď po svojom prepustení nadiktoval Jamesovej matke.

Obsah listu je nasledovný:

Drahí priatelia a rodina,

      spomínam, ako sme s otcom chodili do nákupného centra a na dlhé jazdy na bicykli s mamou. Spomínam na toľko skvelých rodinných okamihov, ktoré ma oslobodzujú z tohto väzenia. Sny o rodine a priateľoch ma unášajú preč a napĺňajú moje srdce radosťou.

Viem, že na mňa myslíte a modlíte sa za mňa. A som vám veľmi vďačný. Najmä keď sa modlím, všetkých vás cítim okolo seba. Modlím sa za vás, aby ste zostali pevní a verili. Naozaj mám pocit, že keď sa modlím, kedykoľvek v tejto temnote sa vás môžem dotknúť.

Držia nás spolu osemnástich v jednej cele, čo mi pomáha. Vedieme nekonečné rozhovory o filmoch, triviálnostiach a športe. S kúskami, ktoré sme našli v cele, hrávame hry... našli sme spôsob, ako hrať dámu, šach a iné hry, zahajujeme súťažné turnaje a počas míňajúcich sa dní pripravujeme stratégie na ďalšie dni a lekcie. Hry a učenie sa navzájom nám veľmi pomáha prečkať čas. Je to obrovská pomoc. Opakujeme si príbehy a náš smiech prelamuje napätie.

Mávam slabé a silné dni. Sme veľmi vďační, keď je niekto oslobodený, ale, samozrejme, každý z nás túži po svojej vlastnej slobode. Snažíme sa navzájom sa povzbudzovať a dodávať si silu. Teraz dostávame viac potravy a denne. Máme čaj, občas aj kávu. Pribral som takmer všetko, čo som minulý rok zhodil.

Veľa myslím na bratov a sestru. Spomínam si, ako sme sa s Michaelom hrávali v tme na vlkolaka a na veľa iných dobrodružstiev. Myslím na naháňačku Mattie a T okolo kuchynskej linky. Robí ma šťastným, keď na nich myslím. Ak ešte na mojom bankovom účte ostali nejaké peniaze, chcem ich dať Michaelovi and Matthewovi. Som na Teba pyšný, Michael, a ďakujem Ti za šťastné spomienky a aj Kristie za jedného šťástného dospelého.

A veľký John, ako som sa len zabával počas návštevy v Nemecku u teba a Cress. Ďakujem Vám, že ste ma pozvali. Veľa myslím na RoRo a a pokúšam sa predstaviť si, aký je Jack. Dúfam, že má RoRovu osobnosť!

A Mark... som na Teba tiež pyšný. Myslím na Teba, na západné pobrežie a dúfam, že sa venuješ snowboardingu a kempuješ, ale špeciálne si vybavujem, ako sme v Bostone šli do Comedy Clubu a na naše veľké objatie potom. Tieto špeciálne momenty ma udržiavajú v nádeji.

Katie, som na Teba veľmi hrdý. Si tá najlepšia a najsilnejšia z nás. Myslím na to, ako veľmi tvrdo pracuješ, ako v úlohe zdravotnej sestry pomáhaš ľuďom. Som veľmi rád, že sme si písali ešte predtým, ako ma zajali. Modlím sa, aby som mohol prísť na Tvoju svadbu. Teraz zniem ako babička!!

Babička, dávaj si lieky, chodievaj na prechádzky a ostaň verná tancu. Keď sa vrátim, plánujem Ťa vziať von na margaritu. Ostávaj silná, pretože budem potrebovať Tvoju pomoc, aby som získal späť svoj život.

Rodičia popraveného Američana zverejnili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Rodičia popraveného Američana zverejnili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Zaujímavé je, že na Videu pred popravou hovorí niečo iné, ako napísal v liste rodine. Podľa odborníkov totiž mohlo byť video postrihané. A to tak, že ho slová adresované Amerike, že môže za jeho smrť, prinútili islámisti hovoriť pred kamerou viackrát. Pred samotnou popravou sa totiž už potil a triasol a tváril sa úplne inak ako počas jeho príhovoru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu