Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česká televízia pobúrila verejnosť: Moslim vyhlásil, že odrezať niekomu hlavu je bežné

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: čt24)

PRAHA - „Podobných videí je veľmi veľa a toto video je správou číslo jeden asi preto, že je to Američan a novinár,“ poznamenal v priamom prenose Českej televízie počas komentárov k vražde amerického novinára Jamesa Foleyho orientalista Petr Pelikán.

Hneď, ako Petr Pelikán relativizoval a banalizoval drastické video, v ktorom džihádista radikálneho hnutia za Islamský štát odrezal americkému novinárovi hlavu, oponoval mu predseda Syndikátu novinárov ČR Adam Černý: Video s brutálnou vraždou človeka nie je banalita. Je to okázalé a hrozné. Išlo o jasný odkaz, nie o náhodné video. Podľa Pelikána si ostatné videá s podobnou tematikou nikto veľmi nevšíma, ale na druhej strane priznal, že takéto videá sú pre ľudí veľmi populárne a dívajú sa na ne radi. V inom rozhovore pre Českú televíziu o islame, Koráne a islamskom práve orientalista hovorí, že „islam je mýtizovaný ako terorizmus a násilie, ktoré môžu mať sem-tam reálny základ.“

Petr Pelikán vyštudoval orientalistiku a je známy aj tým, že dobrovoľne prijal islam, k čomu ho inšpirovala postava proroka Mohameda. Počas prezenčnej vojenskej služby pôsobil ako styčný dôstojník československej jednotky vo vojne v Perzskom zálive. Podieľal sa aj na preklade Koránu do češtiny. V súčasnosti pôsobí ako honorárny konzul Sudánu pre Českú republiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu