Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruský konvoj vošiel do Luhanska, Ukrajina hovorí o invázii: Nasledovala okamžitá reakcia USA!

Konvoj s humanitárnou pomocou už je na Ukrajine Zobraziť galériu (13)
Konvoj s humanitárnou pomocou už je na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Prvé nákladné vozidlá z ruského konvoja, vezúceho humanitárnu pomoc obyvateľom východnej Ukrajiny, dorazili dnes do cieľa svojej cesty, ktorým je mesto Luhansk, napísala agentúra Reuters. Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým uviedol, že prejazd konvoja cez ukrajinské hranice je porušením medzinárodného práva a vyzval Moskvu, aby situáciu riešila.

Aj napriek Porošenkovým slovám sa podľa agentúry ITAR-TASS šéfovia kancelárie ruského a ukrajinského prezidenta medzičasom zhodli, že ruskú humanitárnu operáciu na východe Ukrajiny je nutné čo najrýchlejšie dokončiť.

V podobnom duchu ako Porošenko na prejazd ruského konvoja cez ukrajinské hranice bez súhlasu Kyjeva alebo sprievodu predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) reagovala aj Európska únia. Tá vyzvala Moskvu, aby svoje rozhodnutie vyslať na východ Ukrajiny humanitárny konvoj prehodnotila.

Konvoj s humanitárnou pomocou
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

"Mrzí nás rozhodnutie Moskvy vyslať na Ukrajinu humanitárnu zásielku bez sprievodu predstaviteľov MVČK alebo súhlasu ukrajinských predstaviteľov," uviedol hovorca šéfky diplomacie EÚ Catherine Ashtonovej Sebastien Brabant.

Podľa vyhlásenia EÚ ide o jednoznačné narušenie ukrajinských hraníc, ktoré je v rozpore s predchádzajúcimi dohodami medzi Kyjevom, Moskvou a Červeným krížom. "Vyzývame Moskvu, aby svoje rozhodnutie odvolala," uviedol ďalej Ashtonovej hovorca a dodal, že suverenitu, územnú celistvosť, jednotu a nezávislosť Ukrajiny treba rešpektovať.

Vstupom ruského konvoja na Ukrajinu sa bude zaoberať BR OSN

Vstupom ruského konvoja s humanitárnou pomocou na ukrajinské územie bez povolenia tamojších orgánov sa bude dnes večer na mimoriadnom zasadaní zaoberať Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN).

Kým ruská tlačová agentúra ITAR-TASS priniesla správu o tom, že zvolanie neverejného rokovania grémia iniciovala Ukrajina, zdroje OSN uvádzajú, že o to požiadala Litva, označiac ruský vstup za inváziu.

Tak predstavitelia Severoatlantickej aliancie (NATO), ako aj Európskej únie (EÚ) vyjadrili dnes v súvislosti s najnovším dianím na východe Ukrajiny znepokojenie.

Pentagón vyzýva Moskvu, aby okamžite stiahla svoj konvoj z Ukrajiny

Spojené štáty odsúdili dnes prechod ruského konvoja cez ukrajinské hranice ako porušenie územnej celistvosti Ukrajiny a zároveň vyzvali Moskvu, aby stiahla svoju techniku a personál z ukrajinského územia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu.

"Zo strany Ruska ide o narušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny," uviedol na brífingu hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby.

"Rusko musí z ukrajinského územia okamžite stiahnuť svoje vozidlá a personál. Ak to neurobí, bude to mať za následok ďalšie postihy a izoláciu," dodal Kirby.

Ukrajina dnes označila vstup ruského konvoja na svoje územie za "do očí bijúce porušenie medzinárodného práva", pričom vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby takéto konanie Moskvy odsúdilo ako protiprávne a agresívne.

NATO: Ruský postup na Ukrajine len prehĺbi krízu, ktorá tam vládne

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen dnes uviedol, že aliancia pozoruje v blízkosti ukrajinských hraníc znepokojujúce sústredenie ruských pozemných a vzdušných síl. Informovala o tom agentúra Reuters. "Taktiež nám neuniklo, že na východe Ukrajiny došlo k presunom veľkého množstva účinných zbraní vrátane tankov, obrnených transportérov a diel k separatistom," uviedol Rasmussen.

Podľa Rasmussena Rusko pokračuje v eskalácii krízy na Ukrajine, čo by mohlo viesť k ešte väčšej izolácii Moskvy. Generálny tajomník NATO zároveň odsúdil Rusko za to, že na Ukrajinu vyslalo "takzvaný humanitárny konvoj" bez súhlasu ukrajinských úradov a spolupráce s predstaviteľmi Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Ruský konvoj na Ukrajine
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

"Môže to len prehĺbiť krízu, ktorú v tejto oblasti vyvolalo a podnecuje Rusko," poznamenal na margo situácie na východe Ukrajiny Rasmussen, pričom podľa neho je vyslanie humanitárneho konvoja na Ukrajinu porušením medzinárodných záväzkov Ruska.

Moskva akékoľvek porušenie medzinárodného práva v súvislosti s vyslaním humanitárneho konvoja na Ukrajinu popiera.

"Postupujeme v úplnom súlade s medzinárodnými normami humanitárneho práva," uviedol dnes námestník ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Riabkov. "Nemôžeme sa zmieriť a ani sa nezmierime s katastrofálnou situáciou, v ktorej sa ocitli ľudia žijúci na juhovýchode Ukrajiny," dodal Riabkov.

Ukrajina dnes označila vstup ruského konvoja na svoje územie za "do očí bijúce porušenie medzinárodného práva", pričom vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby takéto konanie Moskvy odsúdilo ako protiprávne a agresívne.

Jaceňuk: Rusko sa nevie zmieriť so smerovaním Ukrajiny do EÚ

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes uviedol, že kroky Ruska dokazujú, že Moskva sa nevie zmieriť s príklonom Ukrajiny k európskej integrácii. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Cieľom nie je Doneck alebo Luhansk (dve mestá na východe Ukrajiny). Cieľom je celá Ukrajina," povedal Jaceňuk poukazujúc na podporu, ktorú Moskva poskytuje proruským separatistom na východe Ukrajiny.

Podľa Jaceňuka sa Rusko nevie zmieriť so skutočnosťou, že Ukrajina podpísala s Európskou úniou (EÚ) politické a obchodné dohody, ku ktorých ratifikácii dôjde už v septembri. Moskva vyzbrojovanie proruských separatistov na Ukrajine popiera.

"Nič nás nezastaví. Už sme sa rozhodli. Sme súčasťou Európy. A tam aj smerujeme," povedal v rozhovore pre ukrajinskú televíziu Jaceňuk.

Ukrajina nezaútočí na konvoj s ruskou humanitárnou pomocou

Ukrajina nezaútočí na konvoj s ruskou humanitárnou pomocou, ktorý prekročil hranice; Kyjev sa chce vyhnúť akýmkoľvek "provokáciám", povedal Valentyn Nalyvajčenko, riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ukrajina bude spolupracovať s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK), aby sme my, Ukrajina, neboli zapojení do (obvinení z) provokácií, že sme zadržiavali či použili silu proti vozidlám takzvanej pomoci," povedal novinárom.

Ako odpoveď na otázku, či Ukrajina použije nálety proti vozidlám konvoja cestujúcim cez územie kontrolované povstalcami, Nalyvajčenko povedal, že "proti nim, nie". Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že odovzdalo japonskému veľvyslancovi v Moskve zoznam japonských občanov, ktorým zakázalo vstup na ruské územie.

Ruský konvoj vošiel do
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Zoznam bol podľa Moskvy reakciu na vízové obmedzenia, ktoré Japonsko zaviedlo voči niektorým ruským občanom. Ministerstvo nespresnilo, ktorí Japonci sa na zozname nachádzajú.

Ukrajina obvinila Rusko z invázie v súvislosti so vstupom humanitárneho konvoja

Ukrajinské úrady dnes oznámili, že hranice nelegálne prekročilo už 90 nákladných vozidiel z ruského konvoja s humanitárnou pomocou. Vozidlá nemajú na prechod povolenie z Kyjeva a šéf ukrajinskej štátnej bezpečnosti to označil za "priamu inváziu" Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Prešli na Ukrajinu bez povolenia alebo účasti Medzinárodného výboru Červeného kríža alebo (ukrajinskej) pohraničnej stráže," povedal novinárom vojenský hovorca Andrij Lysenko. "Považujeme to za priamu inváziu Ruska na Ukrajinu," vyhlásil Valentyn Nalyvajčenko, riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU v samostatnom vyhlásení pre novinárov.

Ruský konvoj vošiel do
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Vozidlá nesprevádzajú pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK), čo bola požiadavka Kyjeva na povolenie prechodu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa rozhodlo poslať konvoj ďalej aj napriek tomu. Červený kríž tvrdil, že potrebuje istotu bezpečného prechodu od všetkých zúčastnených strán, aby mohol pomoc doručiť.

Porošenko: Prejazd ruského konvoja na ukrajinské územie je protiprávny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že vjazd ruského humanitárneho konvoja na ukrajinskú pôdu je porušením medzinárodného práva. Zároveň vyzval Moskvu, aby situáciu riešila v súlade s medzinárodne platnými zákonmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident na svojej oficiálnej internetovej stránke uviedol, že cez rusko-ukrajinské hranice už na ukrajinskú stranu prešlo vyše 100 ruských nákladných vozidiel bez toho, aby ich skontrolovali ukrajinskí pohraničníci alebo colníci a sprevádzali predstavitelia Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Ruský konvoj vošiel do
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

"Je to do očí bijúce porušenie medzinárodného práva," napísal na svojej webovej stránke Porošenko.

Nákladné vozidlá s ruskou humanitárnou pomocou sú naložené pitnou vodou, generátormi a spacími vakmi pre civilistov v meste Luhansk, kde sú proruskí separatisti obliehaní ukrajinskou vládnou armádou. Ostreľovanie mesta trvá už niekoľko týždňov.

Separatisti už disponujú aj tankami

Tankami podľa najnovších informácií
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Ukrajinci posilňujú jednotky na východe

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu