Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Afrike vyčíňa smrtiaca epidémia: Vyžiadala si už 70 životov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAKAR - Epidémia hemoragickej gastroenteritídy si na severe Konžskej demokratickej republiky (KDR) vyžiadala už 70 životov. V zasiahnutej oblasti registrujú doteraz 592 infikovaných osôb, informovali dnes tlačové agentúry s odvolaním sa na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Podľa jej hovorcu však v prípade epidémie v KDR nejde o ebolu.

Na následky eboly, hemoragickej horúčky, zomrelo v priebehu uplynulých mesiacov v štyroch afrických štátoch - Guinei, Libérii, Sierre Leone a Nigérii - 1350 z celkového počtu 2473 infikovaných osôb.

U celkovo šestice pacientov použili lekári na ľuďoch doteraz netestovaný experimentálny preparát Zmapp americkej proveniencie. Amerického lekára a jeho krajanku-misionárku, ktorých previezli z Afriky, kde sa infikovali, na špecializované pracovisko do Atlanty, už prepustili z nemocnice ako vyliečených.

U dvoch z liečených libérijských zdravotníkov hovoria ošetrujúci lekári o evidentnom zlepšení zdravotného stavu, ich krajan-lekár zostáva síce vo vážnom stave, avšak tiež so symptómami zlepšenia.

Jediným pacientom, ktorý napriek aplikácii Zmappu skonal po prevoze do vlasti, zostáva tak prvá európska obeť tohtoročnej epidémie eboly - španielsky duchovný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu