Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Islamský štát prinútil stovku Jezídov konvertovať na islam: Mali šťastie, ostatných popravili!

Bojovníci Islamského štátu vítajú konvertujúcich Jezídov
Bojovníci Islamského štátu vítajú konvertujúcich Jezídov (Zdroj: FOto: YuoTube)

RAQQA - Islamský štát zverejnil vo štvrtok video zachytávajúce niekoľko sto Jezídov, ako konvertujú na islam. Nahrávka má prinútiť ďalších členov tejto irackej náboženskej menšiny, ktorí utiekli do hôr, aby ich nasledovali. Na videu nevidno, čo sa deje s tými, ktorí odmietli. Údajne ich bojovníci z Islamského štátu surovo popravili.

"Teraz ste neveriacimi. Za chvíľu sa stanete moslimami a budete mať svoje práva. Opakujte po mne," prikazuje hovorca desiatkam sediacich mužov pri obrade. Jeden bojovník v čiernom s kalašnikovom a druhý v šedej vojenskej uniforme sa pokúšajú presvedčiť tisícky utečených Jezídov, aby sa vrátili z hôr a prijali islam. Jeden z nich hovorí: "Islam prijali muži, ženy aj deti, bol som s nimi a boli šťastní."

"Radíme a odporúčame jezídom, aby zišli z vrchu Sindžár a prijali islam," pokračuje. "Po prvé preto, aby sa vyhli pekelným plameňom a za druhé, ak zostanú v horách, zomrú od hladu a smädu. Reči o pomoci západných štátov a križiackych krajín sú lži," presviedča jeden z mužov.

"Ak zostanú v horách, nie je to v ich záujme. Ak zostúpia a konvertujú, je to v ich záujme. Poskytneme im všetko, čo potrebujú a budeme ich chrániť. Povedú dobré a šťastné životy," dodáva.

Islamský štát – mierumilovná organizácia?

Podľa izraelského servera Aruc Ševa boli zábery, ktoré dokumentujú prestup Jezídov na islam, urobené v oblasti pohoria Sindžár. Práve tam sa veľa Jezídov ukrylo pred Islamským štátom. Cieľom videa je zobraziť Islamský štát ako mierumilovnú moslimskú organizáciu, ktorá uvíta každého.

Materiál ale neukazuje tých, ktorí konvertovať odmietli. Údajne boli buď zastrelení zblízka alebo zaživa upálení.

Bojovníci Islamského štátu na dobytých územiach zavádzajú islamské právo šaría. Obyvateľov nútia prijať islam, ak tak neurobia, hrozí im smrť. Kresťania a Židia môžu platiť džizju, daň z hlavy za to, že vyznávajú iné náboženstvo a dostáva sa im ochrany od chalífátu.

Situácia Jezídov je ale zložitejšie. Sunnitskí radikáli ich považujú za uctievačov alebo služobníkov satana. Preto môžu väčšinou len konvertovať alebo zomrieť. Nehovoriac o tom, že sú na platenie džizji chudobní.

Viera Jezídov je zložitým konglomerátom hinduizmu, zoroastrizmu, mazdismu, mithraismu, gnosticizmu, židovstva, kresťanstva i islamu. Zakazuje zrieknuť sa vlastnej viery. Jezídom sa nemožno ani stať, môže sa ním človek len narodiť.

Masaker Jezídov

Militanti z organizácie Islamský štát zabili na začiatku augusta počas ofenzívy na severe Iraku najmenej 500 príslušníkov etnicko-náboženskej menšiny Jezídov. K masakru došlo v tradičnej jezídskej oblasti Sindžar, neďaleko hraníc irackého autonómneho Kurdistanu. Niektoré z obetí, vrátane žien a detí, boli zaživa pochované v masových hroboch v meste Sindžár a jeho okolí. Približne 300 žien islamisti odvliekli do otroctva.

Sunnitskí radikáli považujú členov starobylej jezídskej komunity za vyznávačov diabla. Po dobytí Sindžáru ich vyzvali na prestúpenie k islamu, v opačnom prípade im pohrozili smrťou asi 300 jezídskym rodinám. Z oblastí Iraku pod kontrolou Islamského štátu utiekli okrem Jezídov aj desaťtisíce miestnych kresťanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu