Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ebola straší Európu: Po poplachu v Nemecku panika už aj v Rakúsku a Španielsku!

Poplach v Berlíne kvôli možnej ebole Zobraziť galériu (13)
Poplach v Berlíne kvôli možnej ebole (Zdroj: Twitter)

ŽENEVA/PRAHA - Počet obetí epidémie eboly v západnej Afrike vzrástol na 1229, oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Doteraz sa uvádzalo 1145 mŕtvych. Celkom so zákernou chorobou nakazilo už viac ako 2200 osôb v štyroch krajinách. WHO vraj v spolupráci so Svetovým potravinovým programom (WFP) pripravuje potravinovú pomoc približne pre milión ľudí v karanténnych zónach v Guinei, Libérii a Sierra Leone. Podozrenie na ochorenie ebolou dnes ohlásilo Španielsko, Rakúsko a Nemecko. Berlín však následne oznámil, že izolovaná žena nevykazuje príznaky vírusového ochorenia.

"Lekári predpokladajú, že ide o infekciu tráviaceho traktu," citoval denník The Wall Street Journal hovorca berlínskej kliniky Charité Manuelu Zinglovú. Experti tejto kliniky ženu vyšetrovali, Afričanka je ale podľa RBB-online.de v izolácii vo Virchowovej nemocnici, ktorá je na infekčné prípady vybavená. Zinglová však upozornila, že nemocnica musí ešte dokončiť krvné testy, aby smrtiaci vírus bezpečne vylúčila. 
 
Na konečný výsledok testov z Berlína čaká aj Slovensko. Ak by sa podľa českého hlavného hygienika Vladimíra Valentu nákaza u tamojšej pacientky potvrdila, republika by zintenzívnila svoje prípravy na prípadné zavlečenia choroby. Hygienik povedal, že teraz sú základom dostatočnej kontroly cestujúcich na letiskách v krajinách, odkiaľ by sa ebola mohla šíriť. 
 
"Slovenská republika nemá priame lety z postihnutých oblastí," podotkol Valenta. Dodal, že na vstupných európskych letiskách sa používanie skenerov, ktoré snímajú telesnú teplotu, zatiaľ neodporúča. Letecké spoločnosti by mali kontakty na cestujúcich uchovávať dlhšie, aby bolo možné ľudí dohľadať. 
 
Svetová zdravotnícka organizácia chce zásobovať pacientov v nemocniciach, ale aj priamo v ich obydliach v oblastiach, v ktorých vlády jednotlivých krajín vyhlásili karanténu. Chce tak predísť ďalšiemu šíreniu choroby. "Pravidelné dodávky jedla sú možným spôsobom, ako obmedziť nevyhnutné presuny (ľudí)," stojí vo vyhlásení WHO. 
 
Libéria, ktorá je jednou z najpostihnutejších krajín, dnes oznámila, že našla a umiestnila do karantény sedemnásť osôb s podozrením na ebolu, ktorí cez víkend utiekli z nemocnice v jednej z chudobných štvrtí metropoly Monrovia. 
 
Tri liberijskí lekári, ktorí pred časom dostali ako prví Afričania experimentálny liek ZMapp, vraj vykazujú "pozoruhodné známky zlepšenia" zdravotného stavu. Uviedlo to miestne ministerstvo informácií. Doteraz neschválený preparát dostali už skôr dvaja nakazení Američania Kent Brantly a Nancy Writebolová, ktorí sa podľa všetkého zotavujú, ale aj španielsky misionár Miguel Pajares, ktorý však nakoniec chorobe podľahol. 
 
Prípad podozrenia na nakazenie vírusom eboly sa dnes objavil aj v Španielsku. Zdravotníci v baskickej metropole Bilbau uvalili karanténu na muža, ktorý sa pred časom vrátil z pracovnej cesty po Sierra Leone. 
 
Dva možné prípady dnes ohlásilo Rakúsko. Hornorakúsky hajtman Josef Pühringer, že v izolácii sú kvôli podozreniu na ebolu dvaja muži, ktorí do krajiny minulú stredu pricestovali z Nigérie. Podozrenie na zákernú krvácavú horúčku sa nepotvrdilo v prípade 13-ročného Guinejca, ktorého v nedeľu izolovali belgickí lekári v Ostende. Podľa testov má chlapec maláriu. 
 
K opatreniam proti šíreniu choroby sa dnes pridal aj Kamerun a uzavrel hranicu s Nigériou, ktorá hlási už dvanásť pacientov s ebolou. Ďalších viac ako 190 osôb je v najľudnatejšej africkej krajine pod prísnym dohľadom v karanténe pre prípad, že by sa u nich choroba preukázala. Na ebolu doteraz v krajine zomreli štyria ľudia. 

Poplach v Berlíne, 600 ľudí v karanténe: Žena má príznaky eboly

Nemeckom otriasa šokujúca správa. V Berlíne leží v nemocnici žena, pri ktorej je podozrenie, že má v krvi smrtiaci vírus. Zrútila sa na miestnom úrade práce s príznakmi horúčky ebola. Nedávno sa vrátila z epicentra katasrofy zo západnej Afriky, kde prišla do kontaktu s nakazenými ľuďmi, momentálne je v izolácii. Berlínska polícia uzavrela celú oblasť, 600 ľudí je v karanténe.

Na úrade v Berlíne si mladá Afričanka pokúšala nájsť prácu. Ako povedali pracovníčky, žena vykazovala známky horúčkovitého infekčného ochorenia, akou je vysoká teplota a nevoľnosť, následne odpadla. 

Do nemocnice ženu okamžite previezli záchranári a policajti
Zobraziť galériu (13)
Do nemocnice ženu okamžite previezli záchranári a policajti  (Zdroj: Twitter)

Ebola straší Európu: Po
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa infromácií nemeckých médií, 30-ročná žena priznala, že v Afrike bola v kontakte s ľuďmi, ktorí na ebolu zomreli. Hneď ju previezli do nemocnice Charité, kde sú na podobné prípady pripravení. Berlínsky úrad práce zamestnáva 600 ľudí, všetci sú teraz v karanténe. Sú vystrašení a s hrôzou čakajú na výsledky testov mladej Afričanky. 

Ebola straší Európu: Po
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Ebola straší Európu: Po
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Priamo v smrtiacej zóne

Ako infromuje Svetová zdravotnícka organizácia počet obetí epidémie eboly v západnej Afrike vzrástol na 1229. Smrtiacim vírusom je celkovo v štyroch krajinách nakazených 2200 osôb. 

Ebola straší Európu: Po
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Ebola straší Európu: Po
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Ebola straší Európu: Po
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Experimentálny liek zabral u troch Afričanov

Libéria bojujúca so šírením nebezpečnej eboly aj v najchudobnejších štvrtiach svojho hlavného mesta Monrovia dnes oznámila, že lokalizovala všetkých 17 ľudí, ktorí cez víkend ušli z provizórneho zadržiavacieho centra v slume West Point pre prípady s podozrením na vírusové ochorenie.

Libéria zaznamenala najväčší nárast nových úmrtí na ebolu - a to 53 v období 14.-16. augusta. Epidémia vyčíňa v troch malých západoafrických krajinách Libéria, Sierra Leone a Guinea, ale aj v najväčšej africkej ekonomike, v Nigérii. Celkovo už od februára podľahlo ochoreniu takmer 1300 ľudí.

Libérijský minister povedal, že bola vytvorená skupina, ktorá bude chodiť od dverí k dverám a bude vyhľadávať ľudí s príznakmi eboly. Ak takých nájde, urýchlene ich dá do izolácie a začnú sa liečiť. 

Ebola straší Európu: Po
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Experimentálny liek

WHO tento mesiac povolila nasadiť pacientom s ebolou také lieky, ktoré ešte neboli testované na ľuďoch. V Monrovii podávali trom africkým zdravotníkom nedostatkový experimentálny liek ZMapp, ktorí užívali aj dvaja nakazení americkí humanitárni pracovníci v USA, keď ich evakuovali z Libérie.

Minister informácií Lewis Brown oznámil, že traja Afričania liečení liekom ZMapp "preukazujú pozoruhodné prejavy zlepšenia". Odvolával sa pritom na posudok lekára dohliadajúceho na liečbu. Výrobca tohto lieku, kalifornská spoločnosť Mapp Biopharmaceutical, však už oznámila, že jej skromné zásoby sa vyčerpali. Predstavitelia upozornili verejnosť, aby nevkladala priveľké nádeje do netestovaných a vzácnych liečiv.

Belgickí lekári tvrdia, že nie je dôvod na paniku

Belgicko si vydýchlo a miestne médiá oznamujú, že nie je dôvod na paniku. Nepotvrdilo sa podozrenie na ochorenie vírusom ebola v prípade 13-ročného chlapca, ktorý prišiel do Belgicka z Guiney a trpel vysokými horúčkami.

Televízna stanica RTBF dnes oznámila, že mladík, ktorý bol v karanténe a pod prísnym dohľadom v nemocnici v prístavnom meste Ostende, trpí maláriou a nevykazuje príznaky infikovania sa vírusom ebola. Lekári dospeli k tomuto zisteniu po 36 hodín trvajúcej liečbe, keď sa podarilo odstrániť horúčky a mohlo sa potvrdiť, že určite nejde o ebolu.

"Od rána od 03.00 h telesná teplota mladého pacienta klesla na úroveň 37,3 stupňa Celzia. Ešte okolo polnoci to bolo 39 stupňov. To znamená, že infekcia vírusom ebola je vylúčená na 100 percent," uviedol pre denník De Morgen Mario Schurgers, lekár z ostendskej nemocnice AZ Damiaan, ktorý patril do tímu ošetrovateľov.

Mladý Guinejčan bol v karanténe od príchodu do prístavu Ostende. Prišiel z krajiny, ktorá je spolu s Libériou a Sierrou Leone jednou z najviac ovplyvnených šírením eboly. Lekári z bruselskej nemocnice Saint-Luc pre RTBF potvrdili, že v posledných troch týždňoch bolo oveľa viac prípadov podozrivých na infikovanie ebolou, než médiá vôbec tušili - zakaždým však išlo o falošný poplach.
 
Lekári odkazujú, že nie je dôvod na paniku, pretože doteraz ani jeden z podozrivých pacientov nebol testovaný pozitívne. Okrem toho lekárske postupy na odhalenie eboly sú známe a dobre zavedené, pričom riziká zavezenia tohto ochorenia do Belgicka sú nepatrné.  

Smrteľný vírus ebola straší celý svet. Prečítajte si na Vyšetrení, ako postupne zabíja ľudský organizmus!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu