Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po prímerí opäť vojna: Palestína odpaľuje rakety, Izrael odpovedá náletmi

V Pásme Gazy sa opäť bojuje. Zobraziť galériu (9)
V Pásme Gazy sa opäť bojuje. (Zdroj: SITA)

GAZA - Izrael a palestínski militanti z Pásma Gazy v piatok obnovili cezhraničné útoky po tom, ako sa v ranných hodinách skončilo trojdňové prímerie a znepriatelené strany sa nedokázali dohodnúť na jeho predĺžení.

Palestínčania začali útočiť ako prví a do poludnia vypálili na Izrael 33 rakiet. Izraelčania na raketovú a mínometnú paľbu odpovedali najmenej 10 náletmi naprieč Gazou. Podľa palestínskych predstaviteľov pri jednom z nich zasiahli zadný dvor mešity, kde zahynul 10-ročný chlapec. Obete hlásia aj zo severnej časti územia, kde bolo terčom náletu sídlisko. Izraelská polícia v súvislosti s raketovou paľbou z Pásma Gazy eviduje dvoch zranených. Väčšina projektilov dopadla na otvorené priestranstvá, dva z nich však zachytil obranný systém nad pobrežným mestom Aškelon. Polícia v Pásme Gazy okrem náletov informovala taktiež o izraelskom ostreľovaní z tankov a delových člnov.

V Pásme Gazy sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Nie zatiaľ jasné, ako sa obnovenie bojov prejaví na rokovaniach v Káhire zameraných na dosiahnutie trvácnejšieho prímeria. Predstavitelia hnutia Hamás ovládajúceho Pásmo Gazy vyhlasujú, že napriek odmietnutiu predĺžiť trojdňové prerušenie útokov sú ochotní pokračovať vo vyjednávaní. Nemenovaný zdroj z izraelskej vlády sa však vyjadril, že Izrael nebude rokovať pod paľbou a namiesto toho bude všetkými prostriedkami brániť svojich občanov. Izraelská delegácia údajne v piatok ráno odcestovala z Káhiry. Hlavnou požiadavkou Hamásu je uvoľnenie blokády uvalenej Izraelom na Pásmo Gazy v roku 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu