Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Flámsky poslanec pobúril Belgičanov výrokmi o Hitlerovi a Židoch

Belgický parlament
Belgický parlament (Zdroj: bloomfieldreport.net)

BRUSEL - Slová o Hitlerovej politike voči Židom zo strany jedného z poslancov flámskeho parlamentu, Hassana Aaraba, vyvolali pobúrenie belgickej verejnosti. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga.

Aarab, ktorý je poslancom parlamentu Flámskeho spoločenstva za antverpskú pobočku kresťanských demokratov (CD&V), na svojej osobnej stránke na Facebooku naznačil, že ak Hitler nedeportoval všetkých Židov, tak iba pre to, aby ukázal, prečo ich chcel vyhladiť.

Predseda CD&V a stranícka centrála v Antverpách už odsúdili tieto narážky. Riaditeľ Centra pre rovnosť príležitostí a boja proti rasizmu Jozef De Witte konštatoval, že takéto vyhlásenia predstavujú podnecovanie k nenávisti a schvaľujú činy nacistov. Tieto slová sú trestuhodné, dodal De Witte a vyzval ich autora, aby sa ospravedlnil a prišiel s návrhom, ako zmierniť účinky svojich slov.

Aarab priznal zodpovednosť za predmetné poznámky, svoje slová sa však snažil ospravedlniť hnevom nad súčasnou situáciou na Blízkom východe, kde prebiehajú boje medzi izraelskou armádou a jednotkami Hamasu.

"Chcem vyjadriť svoj hnev nad tým, čo Izrael robí v Gaze. To je dôvod, prečo som prišiel s týmto provokatívnym vyhlásením. Keď ide o Židov, reaguje celý svet. Medzitým sú Palestínčania vraždení, ale nikto, vrátane mojej strany, nič nerobí," vysvetlil poslanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu