Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež František vytvoril nové desatoro: Tieto rady z vás urobia šťastných ľudí!

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pápež František radí ako prežiť šťastný život! Líder Rímskokatolíckej cirkvi v jednom z rozhovorov prezradil návod na spokojný a vyrovnaný život. Podľa neho máme spomaliť a začať sa viac venovať svojej rodine. Mali by sme viac myslieť pozitívne a starať sa o svoje prostredie, v ktorom žijeme. Dodržujete jeho nové desatoro?

Týchto 10 rád ponúkol pápež všetkým ľuďom, ktorým sa nedarí nájsť šťastie. Skúste sa zamyslieť nad jeho slovami a možno sa vám podarí prežiť aspoň o čosi krajší život.

  1. „Ži a nechaj žiť“

Každý by sa mal riadiť týmto pravidlom. V Ríme sa pre toto príslovie používa aj „Vykroč dopredu a nechaj ostatných, aby robili to isté“.

  1. „Buďte otvorení a nápomocní voči iným“

Správajte sa otvorene a štedro voči ostatným ľuďom. Pretože inak „sa môžete zahľadieť iba do seba a stať sa egocentrickým. A stojaté vody bývajú kalné," dodáva František.

  1. „Konajte v pokoji“

Konajte s láskavosťou, pokorou a pokojom v živote.

  1. Využívajte voľný čas

Radosť z voľných chvíľ s deťmi, literatúrou a umením sa vytratila. „Konzumný štýl nám priniesol stres, čo spôsobilo stratu pokojného odpočinku. Aj keď mnoho rodičov veľmi veľa pracuje, aby uživilo rodinu, musia si nájsť čas na svoje deti.“ František odporúča tiež vypnúť televíziu, keď rodina spolu raňajkuje alebo večeria, aby sa spolu mohli kľudne pozhovárať.

  1. Nedeľa by mala byť sviatkom

V tento deň by sa nemalo pracovať a malo by byť voľno. Ako hovorí pápež – „nedeľa je deň rodiny“.

  1. Nájdite spôsob ako zamestnať mladých ľudí

„Keď zmysluplne nezamestnáme mladých ľudí, hrozí, že sa dajú na drogy“ a začnú byť omnoho náchylnejší k samovražde. „Nestačí ich len nasýtiť, treba ich naučiť, aby sa naučili pracovať a nosili jedlo domov,“ tvrdí František.

  1. Rešpektujte prírodu

Degradácia životného prostredia je jedným z najväčších problémov. Mali by sme sa pýtať samých seba, či „nepácha ľudstvo samovraždu s týmto bezohľadným a arogantným správaním?“

  1. Prestaňte byť negatívni

Ohováranie znamená nízke sebavedomie. To znamená, že namiesto toho, aby som sa snažil vyjsť hore, ťahám druhých dole. „Nemyslite na negatívne veci, je to nezdravé," poradil.

  1. Nasilu nepresviedčajte, rešpektuje ostatných

„Inšpirujme cez naše svedectvo, ale nie nasilu, pretože to nepomáha, ale paralyzuje“. Aj cirkev rastie vďaka atraktívnosti a nie presviedčaniu nasilu.

  1. Snažte sa o mier

„Žijeme v dobe mnohých vojen,“ pripomína František. Za mier musíme kričať nahlas. Možno sa zdá, že mier je tichý, ale musí byť aktívny a dynamický.

Pápež František

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu