Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Priznanie maďarského prezidenta: Za holokaust nesieme zodpovednosť aj my!

János Áder
János Áder (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Je potrebné konštatovať, že tragédia po nemeckej okupácii Maďarska je aj hanbou vtedajšieho maďarského štátu. Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský prezident János Áder, podľa ktorého zodpovednosť za holokaust nenesie jedine hitlerovské Nemecko.

Podľa maďarskej verejnoprávnej televízie Duna TV Áder na budapeštianskej spomienke na 70. výročie rómskeho holokaustu povedal, že síce začatie deportácie ľudí bola požiadavka tretej ríše Adolfa Hitlera, nemožno ale zamlčať, že v Maďarsku deportácie vykonávali Maďari. "Vzdávame úctu obetiam, pritom však musíme povedať, že vtedajší maďarský štát nesie vážnu zodpovednosť za to, že sa to mohlo stať v našej vlasti," zdôraznil prezident.

Pamätný deň holokaustu si pripomenuli po celom Maďarsku. V Budapešti sa viacerí občania zhromaždili pri Pomníku rómskeho holokaustu, aby vzdali poctu obetiam. Maďarské úrady o odvlečených Rómoch neviedli presnú štatistiku, ale podľa odhadov historikov mohlo byť z Maďarska odvlečených 40.000 až 50.000 Rómov.

Pamätný deň rómskeho holokaustu si pripomínajú vo viacerých krajinách sveta od roku 1972 na základe rozhodnutia zjazdu Svetového zväzu Rómov. Je spomienkou na zavraždenie vyše 3000 Rómov v priebehu niekoľkých hodín v koncentračnom tábore Osvienčim v noci z 2. na 3. augusta 1944.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu