Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Povodne stále trápia Rumunsko: Nivočia a zabíjajú, bude to ešte horšie

Povodne v Rumunsku Zobraziť galériu (3)
Povodne v Rumunsku (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Pri povodniach v Rumunsku, ku ktorým došlo v dôsledku intenzívnych zrážok, prišli už o život najmenej dve osoby. Záchranári dnes našli mŕtve telo staršieho muža, ktoré vodné masy strhli pred dvoma dňami, informovala tlačová agentúra DPA. Podobný prípad zaznamenali v balkánskej krajine už stredu.

Traja ľudia zostávajú naďalej na zozname nezvestných. Záplavy sa od Južných Karpát rozšírili dnes aj do horskej oblasti v okolí Caransebesu, mesta v Banáte, a na nížinu neďaleko Temešváru.

Povodne v Rumunsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Voda prenikla už do viac ako 1100 objektov, zaplavila diaľnice i železničnú trať. Zložky záchranného systému museli evakuovať rádovo stovky občanov. Prognóza meteorológov nie je radostná, predpokladajú totiž ďalšie záplavy.

Tretí, najvyšší stupeň protipovodňovej pohotovosti vyhlásili už v utorok rumunské úrady pre horské úseky riek Gilort a Lotru, v ktorých povodí spadlo v predchádzajúcich 24 hodinách 50-70 milimetrov zrážok, čo viedlo k rozvodneniu nielen týchto riek, ale aj ich prítokov. Povodňová vlna tam dosahovala miestami až trojmetrovú výšku.

Povodne v Rumunsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu