Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Požiar v Yosemitskom národnom parku ohrozuje gigantické sekvoje

Rozsiahly požiar v Yosemitskom národnom parku Zobraziť galériu (7)
Rozsiahly požiar v Yosemitskom národnom parku (Zdroj: SITA)

SAN FRANCISCO - Lesný požiar, ktorý už niekoľko dní zúri v západnej časti známeho Yosemitského národného parku v americkom štáte Kalifornia, ohrozuje už aj niektoré z gigantických sekvojí. Zatiaľ sa podarilo uhasiť približne 34 percent rozlohy požiaru, ktorý vypukol v sobotu, a obyvatelia mesta El Portal sa mohli vrátiť do svojich domovov, oznámil v noci nadnes denník USA Today.

Plamene doteraz pohltili plochu s rozlohou približne 12 štvorcových kilometrov. Bojuje s nimi okolo 830 hasičov a sedem vrtuľníkov. Hasenie požiaru sťažujú sucho a 40-stupňová horúčava. 

Požiar dočasne zablokoval niektoré prístupové cesty do parku, okrem iného Big Oak Flat Road a časť diaľnice číslo 120. Uzavreté boli i tri kempingy.

Yosemitský národný park má rozlohu 3100 štvorcových kilometrov. V minulom roku vypukol v jeho tesnej blízkosti jeden z najväčších požiarov v dejinách Kalifornie, s ktorým bojovalo niekoľko tisíc hasičov.

Extrémne sucho momentálne sužuje 80 percent územia Kalifornie. Najväčšie a najničivejšie požiare však toto leto vyčíňali na severozápade pacifického pobrežia USA v štáte Washington.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu