Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA schválili ďalšiu humanitárnu pomoc pre Sýriu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINTON - Spojené štáty v stredu odsúhlasili dodatočnú pomoc vo výške 378 miliónov dolárov pre Sýriu s tým, že ďalšie peniaze sú potrebné na zmiernenie "desivej taktiky hladuj alebo sa vzdaj" zo strany sýrskeho režimu. Informovala o tom agentúra DPA.

Sýrska vláda prezidenta Bašára Asada "dusí" pol milióna Sýrčanov v meste Aleppo marením zásobovania potravinami, vodou a liekmi, vyhlásil americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Zároveň odsúdil využívanie barelových bômb, ktoré podľa neho v desiatkach denne zhadzujú na mesto i okolité predmestia. "Sýrčania po celej krajine sú vyvražďovaní rukami bezohľadného tyrana," povedal Kerry a vyzval svet, aby konal rýchlo a rozhodne, aby získal pomoc pre nevinných civilistov, ktorí "nesú ťarchu tejto barbarskej vojny".

Zhruba 11 miliónov Sýrčanov potrebuje humanitárnu pomoc, vrátane 4,7 milióna ľudí, ktorí žijú v ťažko dostupných oblastiach, ako aj 241.000 ľudí, ktorých obliehajú, píše DPA.

Spojené štáty poskytli od začiatku konfliktu pred troma rokmi Sýrii humanitárnu pomoc vo výške 2,4 miliárd dolárov. USA tiež poslali pomoc do Libanonu, Jordánska, Turecka, Iraku a Egypta, ktoré čelia náporu státisícov utečencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu