Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Republikáni hlasovali za žalobu na Obamu kvôli zdravotníckej reforme

Zľava: James Clyburn, Louise Slaughter, Steny Hoyer a Nancy Pelosi na tlačovej konferencii vo Washingtone Zobraziť galériu (4)
Zľava: James Clyburn, Louise Slaughter, Steny Hoyer a Nancy Pelosi na tlačovej konferencii vo Washingtone (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká Snemovňa reprezentantov chce prezidenta Baracka Obamu dostať pred súd. Poslanci v stredu večer miestneho času väčšinou hlasov schválili rezolúciu, ktorá umožňuje zažalovať prezidenta, informovala agentúra DPA.

Za uznesenie hlasovalo 225 a proti 201 poslancov. Všetky hlasy "za" prišli z tábora republikánov, z ktorých len piati túto nanajvýš nezvyčajnú rezolúciu odmietli. Naopak, za rezolúciu nehlasoval nikto z Obamových demokratov.

Republikáni sa domnievajú, že Obama svojimi prezidentskými nariadeniami v súvislosti s presadzovaním zdravotníckej reformy porušil ústavu, píše DPA. Miesto toho, aby sa striktne držal zákona, prostredníctvom nariadenia ho zmenil, čo podľa nich nebolo v rámci jeho prezidentských právomocí.

Predseda Poslaneckej snemovne John
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Schválená rezolúcia tak umožňuje republikánskemu predsedovi poslaneckej snemovne Johnovi Boehnerovi v jej mene podať žalobu na federálnom súde. Ako by to však malo fungovať v praxi, na to doposiaľ nevedeli dať presnú odpoveď ani právni experti.

Súdne konanie podľa Boehnera spochybní Obamove "pokusy robiť si vlastné zákony" v súvislosti citlivou zdravotníckou reformou.

"Naša sloboda je ohrozená," uviedol republikán Tom Rice. "Nemôžeme len stáť stranou a nechať nášho prezidenta, aby roztrhal ústavu," dodal.

Nancy Pelosi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu