Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ebola straší celý svet: Spoveď lekárky, ktorá riskuje život tam, odkiaľ iní utekajú!

Epidémia eboly Zobraziť galériu (7)
Epidémia eboly (Zdroj: bellenews.com, wordpress.com, profimedia.sk)

BRATISLAVA - Svet zatajuje dych pred poslednými správami z Afriky. Šíri sa tam smrteľný vírus Ebola, na ktorý ešte nebol vynájdený liek a v drvivej väčšine prípadov nakazený človek zomiera. Lekári, ktorí prichádzajú s vírusom do styku, musia byť nesmierne opatrní. Jedna malá chyba môže mať fatálne následky. Ale nájdu sa aj odvážlivci, ktorí sú ochotní podstúpiť toto riziko. Ich zážitky z ohrozených oblastí sú desivé.

Smrtiaca nákaza straší svet. Jednou z hrdiniek, ktorá sa jej postavila je aj Hannah Spencerová. Pôsobí v organizácii Doktori bez hraníc. Na to, aby zostala v bezpečí, keď prichádza do kontaktu s nakazenými musí nosiť hrubú gumenú obuv až po kolená, nepriepustný oblek, masku, kapucňu aj okuliare, aby sa vírus nemohol k nej vzduchom dostať.

Pri práci stráca denne až 5 litrov potu. V karanténnych táboroch je im dovolené pracovať 4 až 6 týždňov. 27-ročná Hannah sa k organizácii prihlásila, pretože chce pomôcť tamojším ľuďom. „Samozrejme, že máte pocit úzkosti, ale keď prekonáte prvý deň v kompletne izolovanom oblečení, upokojí vás to,“ prezradila odvážna lekárka pre Daily Mail.

Toto je vírus Eboly
Zobraziť galériu (7)
Toto je vírus Eboly  (Zdroj: bellenews.com, wordpress.com, profimedia.sk)

„Je ohromne ťažké pracovať v tom obleku. Nemôžete v ňom stráviť viac ako hodinu, je tam otrasné teplo. Oveľa ťažšie sa aj nadväzuje osobný kontakt s pacientom. Raz k nám prišla matka s deťmi a nechcela ich opustiť. Neverila, že môžu mať Ebolu a tiež neverila, že jej rodinní príslušníci na to zomreli. Bola presvedčená, že boli iba niečím otravení,“ dodáva.

Najhoršie sú pohreby. Vtedy je riziko nákazy veľmi veľké. Miestni sa na rozlúčku dotýkajú mŕtvol a ten okamih je kľúčový. „Je zvykom, že sa každý rozlúči s mŕtvym dotykom. Ale to je najhoršie, pretože každá obeť má v sebe veľmi rozšírení vírus.“

Vírus spôsobuje horúčku, vracanie, krvácanie a hnačku
Zobraziť galériu (7)
Vírus spôsobuje horúčku, vracanie, krvácanie a hnačku  (Zdroj: bellenews.com, wordpress.com, profimedia.sk)

Práca je náročná najmä psychicky. Raz sa im však podarilo vyliečiť mladú dievčinu. Lekári sa zhodujú, že práve pre tento pocit riskujú svoje životy. Podľa nich povedomie o Ebole nie je rozšírené preto, lebo vyspelý svet s ňou neprichádza do styku. Aj z toho dôvodu  je vývoj lieku proti zákernej chorobe iba pomalý.

Ebola straší celý svet:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Takto by sa vírus mohol rozšíriť z Afriky

Zomreli už aj špičkoví doktori

Ide o najvýznamnejšieho libérijského špecialistu, šéfa nemocničného zariadenia JFK v Monrovii Samnuela Brisbanea, ktorý zomrel v sobotu po niekoľkodňovom boji s infekciou.

Špičkový virológ zo Sierra Leone Sheik Umar Khan prehral v utorok svoj boj s vírusom eboly a skonal v karanténe v zariadení, v ktorom bol hospitalizovaný. Mal iba 39 rokov.

Ebola straší celý svet:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: bellenews.com, wordpress.com, profimedia.sk)

Špecialista bol druhým lekárom v poradí, ktorý sa počas súčasnej epidémie eboly  v západnej Afrike infikoval vírusom, proti ktorému niet účinného lieku, ani terapie. Stal sa aj druhou obeťou z radov lekárov po najvýznamnejšom libérijskom odborníkovi, šéfovi nemocničného zariadenia JFK v Monrovii Samuelovi Brisbaneovi, ktorý zomrel v sobotu po niekoľkodňovom boji s infekciou.

Libéria uzavrela hranice

Libérijská vláda uzavrela v nedeľu väčšinu hraničných priechodov tejto západoafrickej krajiny a v úsilí zabrániť šíreniu smrtiaceho vírusu eboly v oblasti západnej Afriky zaviedla prísne opatrenia na ochranu zdravia.

Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová na stretnutí pracovnej skupiny pre boj s ebolou povedala, že vláda robí všetko pre to, aby šíreniu vírusu zabránila, vrátane vykonávania lekárskych prehliadok a testov na prítomnosť vírusu eboly u všetkých prilietajúcich a odlietajúcich pasažierov na libérijských letiskách.

Obete stále pribúdajú

Epidémia eboly v západnej Afrike si vyžiadala už viac ako 670 obetí na životoch a ich počet sa naďalej zvyšuje. Z Libérie, ktorá až na výnimky uzavrela štátne hranice, hlásia medzičasom dvoch infikovaných amerických občanov.

O prvom z nich, 33-ročnom lekárovi Kentovi Brantlym, ktorý sa nakazil ochorením ako tretí ošetrujúci lekár v regióne vôbec, prichádzali doteraz optimistické správy. Podľa nich sú jeho šance na prežitie vyššie ako obvykle, pretože sa mu včas dostalo adekvátnej zdravotníckej pomoci, čo neplatí o väčšine pacientov. Proti ebole však niet ani účinného lieku, ani efektívnej terapie. Úmrtnosť pacientov s touto diagnózou dosahuje tak až 90 percent a viac.

Ebola straší celý svet:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: bellenews.com, wordpress.com, profimedia.sk)

Z Hamburgu prišla medzičasom správa, že tamojšie špecializované pracovisko je pripravené prijať nemenovaného zdravotníka zo Sierry Leone, infikovaného vírusom Eboly. Ide o reakciu na podnet zo sídla Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá už v uplynulých dňoch oslovila Univerzitnú kliniku v Hamburgu-Eppendorfe s príslušnou otázkou.

Či sa podaril prevoz pacienta, ktorým by mohol byť spomínaný lekár, hospitalizovaný v súčasnosti na východe Sierry Leone, zostáva veľkou otázkou. V Hamburgu však už pred piatimi rokmi zažili poplach kvôli ebole. Vtedy sa skúsená výskumná pracovníčka Inštitútu Bernarda Nochta pre tropickú medicínu napriek trom párom bezpečnostných rukavíc pichla ihlou injekčnej striekačky, v ktorej predtým boli vzorky obsahujúce vírus eboly, a strávila v izolácii inkubačnú dobu 21 dní, našťastie bez toho, aby u nej ochorenie prepuklo.

Ebola straší celý svet:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: bellenews.com, wordpress.com, profimedia.sk)

Medzi faktormi, ktoré sťažujú ochranu pred vírusom, odborník spomenul neschopnosť zdravotníckych orgánov a charitatívnych organizácií dostať sa na značné časti zasiahnutého územia, ale aj nedostatok informácií tamojšej populácie a jej nezriedka odmietavý, ba až nepriateľský postoj voči pomoci. Zároveň nezabudol pripomenúť i vysokú mieru priepustnosti štátnych hraníc príslušných štátov.

Lety do Libéria a Sierry Leone zrušili

V snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu ebola dnes hlavné západoafrická letecká spoločnosť asky Airlines dočasne zrušila lety do Libérie a Sierry Leone. Podľa stanice BBC prijímajú stále nové opatrenia tiež jednotlivé postihnuté krajiny, Libéria dnes napríklad zakázala konania futbalových zápasov. Úrady to zdôvodnili zvýšeným rizikom nákazy pri hraní tohto kontaktného športu.

Čo je to ebola

Ebola je vírusové ochorenie spôsobuje horúčku, vracanie, krvácanie a hnačku a zabíja takmer 90 percent tých, ktorí sa vírusom nakazia. Nie je proti nemu žiadny liek ani vakcína, takže úmrtnosť na ebolu je vysoká. Je mimoriadne nákazlivá, šíri sa prostredníctvom kontaktu s krvou alebo inými telesnými tekutinami.

Vôbec prvýkrát sa vírus objavil v 70. rokoch v dnešnom Kongu. Minulá vážna epidémia v roku 2000 postihla Ugandu, kde sa nakazilo 425 ľudí. Polovica z nich zomrela. Od svojho vypuknutia vo februári tohto roku zabila ebola v Guinei, Libérii a Sierre Leone už viac ako 660 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu