Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pussy Riot žiadajú od Ruska odškodné: Stvrť milióna eur!

Skupina Pussy Riot
Skupina Pussy Riot (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Dve členky punkovej skupiny Pussy Riot žiadajú od Ruska celkové odškodné 250-tisíc eur. Informuje o tom v pondelok ruský denník Vedomosti a portál britského denníka Guardian.

Vedomosti citujú z ich podania na Európsky súd pre ľudské práva, od ktorého pre seba žiadajú priznanie finančnej kompenzácie 120-tisíc eur za spôsobené škody plus 10-tisíc za súdne trovy.

Právni zástupcovia Marie Aľochinovej a Nadeždy Tolokonnikovovej zároveň chcú od Moskvy uznanie viny z porušenia ich práva na slobodu prejavu, práva na slobodu a ochranu proti neodôvodneným prehliadkam a zhabaniu majetku, porušenia zákazu mučenia a práva na spravodlivý súd.

Vo februári 2012 niekoľko členiek Pussy Riot vtrhlo do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy, kde zaspievali "modlitbu" proti vtedajšiemu premiérovi a dnešnému prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi.

Aľochinovú a Tolokonnikovovú v auguste odsúdili za výtržníctvo na dva roky väzenia, na slobodu sa však nakoniec dostali predčasne na základe decembrovej amnestie pri príležitosti 20. výročia vzniku ruskej ústavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu