Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rada Európy oznámila vstup dohovoru pre boj proti domácemu násiliu do platnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRUSEL - Rada Európy dnes uviedla, že 1. augusta 2014 začne nová etapa v oblasti ochrany ľudských práv v Európe - v 11 členských štátoch RE vstúpi do platnosti Istanbulský dohovor o prevencii a boji proti násiliu páchanému na ženách a domácemu násiliu.

Túto skutočnosť v správe pre médiá potvrdila šéfka Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Anne Brasseurová.

"Istanbulský dohovor zakotvuje najvyspelejší a najkomplexnejší súbor noriem na medzinárodnej úrovni zameraných na riešenie násilia na ženách a domáceho násilia. Hoci sa zameriava predovšetkým na ženy, bolo by zjednodušujúce hovoriť, že ide iba o dohovor o právach žien," pripomenula Brasseurová.

Predsedníčka PZ RE upozornila, že nový medzinárodný dohovor bude prínosom pre spoločnosť ako celok. Pomôže ženám a dievčatám, ktoré sú vystavené násiliu pre svoje pohlavie, je určený pre ženy, mužov a deti, ktoré sú obeťami alebo svedkami domáceho násilia, nezabúda na páchateľov, ktorí chcú byť rehabilitovaní, a vníma mužov nielen ako súčasť problému, ale aj súčasť riešenia.

Po nadobudnutí platnosti sa tento dohovor stane základným kameňom systému ochrany ľudských práv, pretože ochrana pred násilím je najzákladnejším ľudským právom.

Istanbulský dohovor bude mať vplyv aj mimo Európy, pretože bude otvorený na pristúpenie aj pre krajiny, ktoré nepatria do 47-člennej Rady Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu