Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sankcie EÚ proti Rusku by sa nemali týkať plynu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy zaslal vrcholným predstaviteľom členských štátov Európskej únie list, v ktorom ich upozorňuje, že akékoľvek obmedzenia prístupu Ruska k citlivým technológiám by sa mali týkať len ťažby ropy, ale nie zemného plynu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Rompuy vo svojom liste zároveň žiada lídrov EÚ, aby zodpovednosť za rozhodovanie o sankciách delegovali na veľvyslancov EÚ, čím by sa predišlo nutnosti zvolať mimoriadny summit EÚ.

"Opatrenia v oblasti citlivých technológií sa vzhľadom na potrebu zachovať energetickú bezpečnosť EÚ budú týkať len ropného priemyslu," uvádza sa podľa  zdroja z prostredia EÚ v liste predsedu Európskej rady.

Už začiatkom týždňa eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger uviedol, že nikdy nebol zástancom uvaľovania sankcií na fyzické dodávky energií.

Podľa Oettingera by sa však terčom sankcií mohli stať aj vyspelé technológie využívané v ropnom a plynárenskom priemysle, ak Moskva nebude konať v záujme riešenia situácie na Ukrajine.

EK vo štvrtok, po predošlej žiadosti zo strany ministrov zahraničných vecí EÚ, predložila dokument s návrhmi na sankcie pre štyri ekonomické odvetvia - európske finančné trhy, zbrojný priemysel, vývoz citlivých technológií najmä pre oblasť energetiky a zákaz tovarov dvojakého (civilného aj vojenského) využitia. 

Takéto sankcie by mohli mať nepriaznivý vplyv na výstavbu plynovodu Južný prúd, ktorý má zabezpečiť prepravu plynu cez Čierne more. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu