Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Izrael zabil v Gaze jedného z lídrov Hamasu, rokuje sa o prímerí

Výbuch v Gaze
Výbuch v Gaze (Zdroj: SITA)

GAZA - Izraelské letectvo podľa palestínskych zdrojov zasiahlo dnes v južnej časti pásma Gazy dom lídra Hamasu Saláha Bardavíla. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Pri nálete, ku ktorému došlo južne od mesta Chán Júnis, neutrpel zranenia nik. Podľa miestnych záchranných zložiek prišiel však pri ďalšom útoku o život miestny líder radikálneho hnutia Islamský džihád. Štyridsaťpäťročný Saláh abú Hasanin zahynul pri nálete v Rafahu spolu so svojím 15-ročným synom.

Izraelská ofenzíva v pásme Gazy si od 8. júla vyžiadala už najmenej 810 palestínskych obetí.      Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo štvrtok vyjadril zdesenie nad izraelským útokom na školu OSN pre palestínskych utečencov v severovýchodnej časti pásma Gazy, pri ktorom prišlo o život najmenej 16 ľudí a približne 200 utrpelo zranenia. Medzi obeťami sú ženy, deti a personál OSN, uviedla agentúra Reuters.

Od začiatku 17 dní trvajúcej izraelskej ofenzívy v Gaze utieklo z domovov už viac ako 140.000 miestnych obyvateľov. Mnohí z nich sa uchýlili do vyše 80 škôl, ktoré v oblasti prevádzkuje Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA). Úrad tento týždeň uviedol, že v dvoch svojich nevyužívaných školských budovách objavil ukryté rakety militantov.

Bezpečnostný kabinet rokuje o prímerí s Palestínčanmi

Izraelský bezpečnostný kabinet rokuje dnes o medzinárodnom úsilí o prímerie, ale aj možnosti rozšírenia osem dní trvajúcej pozemnej operácie v Gaze. Podľa agentúry AP o tom dnes informoval nemenovaný izraelský predstaviteľ. Rokovania prebiehajú za zatvorenými dverami, úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua nevydal zatiaľ žiadne stanovisko.

Palestínske nemocničné zdroje informovali, že počet palestínskych obetí na životoch v Gaze vzrástol na 810. Len vo štvrtok podľa nich prišlo o život 115 Palestínčanov. Bol to jeden z najkrvavejších dní za viac než dva týždne bojov. Zahynulo tiež 34 Izraelčanov vrátane 32 vojakov.

Polícia židovského štátu tvrdí, že v okolí Starého mesta v Jeruzaleme rozmiestnila tisíce príslušníkov bezpečnostných síl. Je to príprava pred možnými palestínskymi protestmi, ku ktorým by mohlo dôjsť po dnešných modlitbách na kľúčovom moslimskom posvätnom mieste, pripomína AP.

Šéf americkej diplomacie Kerry vypracoval nový návrh prímeria v Gaze

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vypracoval nový návrh zameraný na dosiahnutie prímeria medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy. Podľa agentúry DPA o tom informoval izraelský denník Haarec.

Kerry podľa neho predstavil návrh obom stranám a podľa nemenovaného izraelského predstaviteľa očakáva odpoveď od exilového lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Chálida Mašála dnes.

Návrh, ktorý Kerry predstavil izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi v stredu, vyzýva na dočasné prímerie v trvaní jedného týždňa. Izraelské obranné sily sa počas týchto siedmich dní nebudú musieť úplne stiahnuť z pásma Gazy.

Návrh tiež apeluje na Izrael a Hamas, aby začali rokovať o trvalejšom dohovore so sprostredkovaním Egypta; pričom sa na týchto rokovaniach má zúčastniť aj palestínska samospráva.

Kerryho plán zároveň vyzýva Spojené štáty, generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna a EÚ na poskytnutie garancií, že sa rokovania budú zameriavať na odzbrojenie Gazy od rakiet, likvidáciu pašeráckych tunelov a ukončenie blokády Gazy, ako aj obnovu škôd, ktoré pásmo Gazy utrpelo.

Americký minister zahraničných vecí dnes v popoludňajších hodinách odcestuje z egyptskej Káhiry, pripomína DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu