Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pád vládnucej koalície: Ukrajinský premiér Jaceňuk odstúpil z funkcie!

Arsenij Jaceňuk Zobraziť galériu (2)
Arsenij Jaceňuk (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes oznámil, že sa vzdáva svojej funkcie. Stalo sa tak po tom, ako z vládnucej koalície odišli dve politické strany, čo by malo viesť k rozpusteniu parlamentu a vypísaniu predčasných volieb.

"Oznamujem svoje odstúpenie v súvislosti s rozpadom koalície a s blokovaním vládnych iniciatív," povedal Jaceňuk v ukrajinskom parlamente. V súčasnej situácii nemôže parlament podľa Jaceňuka vykonávať svoju prácu a prijímať potrebné zákony. 

V tejto súvislosti kritizoval poslancov za to, že neboli schopní schváliť legislatívu týkajúcu sa energetiky ani odobriť rozpočet s vyššími požiadavkami na financovanie armády. Podľa predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova sú teraz na rade strany UDAR a Sloboda, aby navrhli kandidáta na dočasného premiéra, ktorý by mal viesť krajinu až do predčasných volieb. 

Viacerým ukrajinským politikom a aktivistom sa už dlhšie nepozdávalo, že po zosadení proruského vedenia na čele s Viktorom Janukovyčom vo februári tohto roku sa na Ukrajine nekonali aj parlamentné voľby. Bývalých stúpencov Janukovyča pritom obviňovali zo sabotovania práce parlamentu.

Odchod z koalície dnes oznámili predstavitelia radikálnej nacionalistickej strany Sloboda a stredopravej strany UDAR vedenej Vitalijom Kličkom. Svoj krok zdôvodnili potrebou vypísania nových parlamentných volieb.

Rozhodnutie o rozpustení zákonodarného zboru a vypísaní predčasných parlamentných voľbách je teraz v rukách prezidenta Petra Porošenka. Ako možný termín volieb sa uvádza 26. október. Jaceňuk, predstaviteľ strany Vlasť vedenej expremiérkou Juliou Tymošenkovou, sa ujal funkcie premiéra 27. februára 2014, len niekoľko dní po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča.

Porošenko privítal odchod dvoch strán z vládnucej koalície

Ukrajinský prezident Petro Porošenko privítal dnes odchod politických strán Sloboda a UDAR z vládnucej koalície. Podľa jeho slov je tento krok v súlade s požiadavkami ukrajinskej spoločnosti. "Spoločnosť si želá úplné obnovenie štátnych orgánov," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila Porošenkova kancelária.

Ukrajina smeruje k predčasným voľbám, dve strany vystúpili z koalície

Dve ukrajinské parlamentné strany - Sloboda a UDAR - dnes v Kyjeve oznámili, že vystupujú z vládnej koalície. Táto situácia zrejme povedie k rozpusteniu parlamentu a vypísaniu predčasných parlamentných volieb prezidentom Petrom Porošenkom, konštatovala agentúra ITAR-TASS.

Ako pripomenula agentúra Reuters, vplyvným ukrajinským politikom sa už dlhšie nepozdávalo, že po zosadení proruského vedenia na čele s Viktorom Janukovyčom vo februári tohto roku sa na Ukrajine nekonali aj parlamentné voľby, a preto de facto sabotovali prácu parlamentu.

Dnešným oznámením začína plynúť 30-dňová lehota, počas ktorej môže Porošenko parlament rozpustiť. Ak sa tak stane, Porošenko musí v priebehu mesiaca vypísať predčasné voľby. Pôvodne avizoval, že sa uskutočnia v októbri tohto roku.

Vládnu koalíciu v ukrajinskom parlamente od februára okrem strán Vlasť, UDAR a Sloboda tvorili aj dve poslanecké skupiny - Suverénna európska Ukrajina a platforma Ekonomický rozvoj. Predstaviteľ parlamentnej skupiny Ekonomický rozvoj Anatolij Kinach uviedol, že predčasné parlamentné voľby ponúkajú Ukrajine možnosť ukončiť obnovu celej štruktúry vedenia krajiny.

Predseda parlamentu a predstaviteľ vládnej strany Vlasť Oleksandr Turčynov však kritizoval rozhodnutie bývalých koaličných partnerov z frakcií UDAR a Sloboda. Podľa jeho názoru poslanci mohli najprv hlasovať o zmenách v zákone o štátnom rozpočte a o daňovom poriadku a až potom oznámiť, že vystupujú z vládnej koalície.

Líder frakcie strany Vlasť Serhij Sobolev bývalých koaličných partnerov obvinil, že sa snažia zmariť vyčlenenie financií na pokračovanie protiteroristickej operácie na východe Ukrajiny, ku ktorému malo dôjsť po prijatí zmien v zákone o štátnom rozpočte na tento rok.

Súd v Kyjeve sa vo štvrtok zaoberá požiadavkou vlády na zrušenie komunistickej strany. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že strana by mala byť zrušená, pretože podporuje proruských povstalcov bojujúcich proti vládnym jednotkám na východe Ukrajiny.

Ministerstvo 8. júla obvinilo stranu z pomoci pri poskytovaní podpory povstalcom vrátane peňazí a zbraní a z podpory sporných referend o nezávislosti vo východných regiónoch krajiny. Vo štvrtok oznámil predseda parlamentu Oleksandr Turčynov rozpustenie komunistickej skupiny v parlamente, pretože počet jej členov nebol dostačujúci na vytvorenie parlamentnej frakcie. Urobil tak na základe zákona schváleného v utorok.

V parlamentných voľbách v roku 2012 sa komunisti umiestnili na piatom mieste so ziskom 13 percent voličov. Počas júnovej návštevy Parlamentného zhromaždenia Rady Európy prezident Petro Porošenko musel odpovedať na otázky týkajúce sa plánov na zrušenie komunistickej strany. Porošenko povedal, že podľa neho strany by mali byť vylúčené z politiky voľbami, a nie priamym zákazom. Štvrtkové rozhodnutie súdu nekomentoval.

Šéf ruských komunistov plánuje protesty za zásah voči ukrajinským kolegom

Šéf ruských komunistov Gennadij Ziuganov dnes v Moskve vyhlásil, že jeho strana spustí sériu medzinárodných protestov proti rozpusteniu frakcie komunistov v ukrajinskom parlamente a ďalším reštrikciám ukrajinského vedenia proti Komunistickej strane Ukrajiny.

"Budeme iniciovať mohutné protestné hnutie a dosiahneme víťazstvo tých, ktorí vždy bránili záujmy pracujúcich a ideály priateľstva a spravodlivosti," vyhlásil Ziuganov podľa agentúry Interfax v reakcii na najnovší vývoj na ukrajinskej vnútropolitickej scéne.

Predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov tam totiž dnes rozpustil poslanecký klub komunistov. Ako hlavný argument uviedol zníženie počtu členov poslaneckého klubu komunistov vo Verchovnej rade z 33 na 23.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok podpísal novelizáciu parlamentného rokovacieho poriadku, ktorá umožňuje Turčynovovi rozpustiť ktorýkoľvek poslanecký klub, ak má menej členov než pri svojom vzniku, vysvetlila agentúra Interfax-Ukrajina.

Ziuganov spresnil, že v uplynulých dňoch absolvoval s predákom ukrajinských komunistov Petrom Symonenkom rokovanie, na ktorom sa dohodli na celom rade riešení minimalizujúcich "podobné prejavy svojvôle".

Informoval, že v stredu sa pred ukrajinským veľvyslanectvom v Moskve konal veľký míting na protest proti zásahu voči ukrajinským komunistom. Avizoval, že podobné protestné akcie sa uskutočnia pred veľvyslanectvami Ukrajiny v celom rade európskych štátov.

Symonenko už skôr povedal, že rozhodnutie o rozpustení frakcie komunistov v ukrajinskom parlamente napadnú na domácom súde a potom aj na Európskom súde pre ľudské práva, uviedla agentúra RIA Novosti.

Podľa nej europoslanci Konfederovanej skupiny európskej zjednotenej ľavice/Severskej zelenej ľavice (GUE/NGL) ešte v stredu označili kroky proti ukrajinským komunistom za snahu vlády potlačiť kritické hlasy.

Zároveň odsúdili "vydieranie, útoky, zastrašovanie a ničenie majetku, čomu bola strana vystavená v uplynulých mesiacoch". Dodali, že sa obrátia na predsedov Európskeho parlamentu a Európskej rady, aby v prípade intervenovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu