Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ďalšia letecká katastrofa v Afrike so 116 pasažiermi: Lietadlo používal aj Real Madrid!

Lietadlo spoločnosti Swiftair McDonnell Douglas MD83 Zobraziť galériu (6)
Lietadlo spoločnosti Swiftair McDonnell Douglas MD83 (Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA - To snáď ani nie je pravda. Máme tu ďalšiu leteckú katastrofu. Letecká spoločnosť Air Algerie potvrdila, že stratila kontakt s jedným zo svojich lietadiel, ktoré vzlietalo z Burkiny Faso. Na palube sa nachádzalo 116 cestujúcich. Teraz je už potvrdené, že lietadlo sa zrútilo! Haváriu malo spôsobiť zlé počasie.

"Letové navigačné služby stratili kontakt s Air Algerie letiaceho z Ouagadougou do Alžíru asi 50 minút po štarte," uviedla letecká spoločnosť ihneď po incidente.

Alžírske letecké orgány stratili dnes v skorých ranných hodinách kontakt s komerčným letom národnej leteckej spoločnosti Air Algerie so 116 cestujúcimi na palube, letiacim z Ougadougou v západoafrickej Burkine Faso do Alžíru. Ougadougou leží na juh od Alžíru, pričom priamy let medzi oboma metropolami vedie ponad Mali, kde na severe pokračujú nepokoje.

Ďalšia letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

McDonnell Douglas MD83 zmizol z leteckých radarov asi 50 minút po štarte, o 3.55 h SELČ, informovala alžírska tlačová agentúra APS. "V súlade s pravidlami, Air Algerie uviedla do chodu svoj plán pre naliehavé prípady," citovala agentúra leteckú spoločnosť. Trasu letu AH 5017 oficiálne nezverejnili.

Súkromná španielska letecká spoločnosť Swiftair dnes uviedla, že stratila kontakt s jedným zo svojich lietadiel zabezpečujúcim služby pre Air Algerie. Na jeho palube bolo 110 cestujúcich a šesť členov posádky.

Spoločnosť Swiftair vraj prevádzkuje zastarané lietadlá
Zobraziť galériu (6)
Spoločnosť Swiftair vraj prevádzkuje zastarané lietadlá  (Zdroj: Twitter)

50 ľudí by malo byť z Francúzska, 24 z Burkiny Faso, 8 z Libanonu, 4 z Alžírska, 2 z Luxemburska, 1 z Belgicka, 1 zo Švajčiarska, 1 z Nigérie, 1 z Kamerunu, 1 z Ukrajiny a 1 z Rumunska, píše BBC.

Spoločnosť na svojej webovej stránke uviedla, že lietadlo štartovalo z Burkiny Faso o 01.17 miestneho času a v Alžíri malo pristál o 05.10 h, ale do cieľa nedorazilo.

Presne to isté lietadlo používali v rokoch 2007 až 2009 futbalisti Realu Madrid
Zobraziť galériu (6)
Presne to isté lietadlo používali v rokoch 2007 až 2009 futbalisti Realu Madrid  (Zdroj: Twitter)

Minister dopravy Burkiny Faso Jean Bertin Ouedrago povedal, že lietadlo požiadalo o 03.38 h SELČ o zmenu trasy pre pieskovú búrku v saharskej oblasti. Podľa alžírskej tlačovej agentúry APS s ním leteckí dispečeri stratili kontakt o 03.55 h SELČ. Agentúra AP napísala, že nezvestnosť lietadla oznámili až po niekoľkých hodinách.

Francúzska armáda medzičasom vyslala dve svoje stíhačky rozmiestnené v oblasti, aby sa pokúsili nezvestné lietadlo lokalizovať. Správu súkromnej alžírskej televízie an-Nahar, že stroj havaroval v Nigeri vo vzdušnom priestore metropoly Niamey zatiaľ nikto nepotvrdil.

Najnovšie špekulácie naznačujú, že kapitán žiadal o zmenu kurzu kvôli búrke, do ktorej mali smerovať.

Toto by malo byť údajné miesto havárie. Odborníci, ktorí lietadlo poznali, uvádzajú, že lietadlo bolo pomerne zastarané.

Ďalšia letecká katastrofa v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

Letecké katastrofy za posledný týždeň

17. júla bol zostrelený malajzijský boeing na Ukrajine. Zomrelo všetkých 298 pasažierov.

23. júla havarovalo taiwanské lietadlo. Zomrelo 48 ľudí.

Dnes sa zrútilo lietadlo MD83. Všetkých 116 pasažierov je zatiaľ nezvestných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu