Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počet obetí konfliktu medzi Izraelom a Palestínou prekročil 700

Výbuch v Gaze Zobraziť galériu (3)
Výbuch v Gaze (Zdroj: SITA)

GAZA - Počet palestínskych obetí 17-dňového konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamás prekročil 700, pričom väčšina mŕtvych sú civilisti. O život prišlo aj 32 Izraelčanov, z toho traja civilisti. Izraelská ofenzíva, ktorá sa začala 8. júla, pokračuje aj vo štvrtok, keď pri tankovom útoku zahynulo ďalších 16 Palestínčanov vrátane šiestich členov jednej rodiny.

Izraelská operácia spôsobila v Pásme Gazy vážne škody. Najmenej 475 domov bolo úplne zničených a ďalších 2644 poškodených. Čiastočne zničených je aj 46 škôl, 56 mešít a sedem nemocníc. Len v stredu palestínski militanti odpálili na Izrael skoro 100 rakiet, z ktorých 70 zasiahlo izraelské územie a ostatné zachytil protiraketový systém.

Americký šéf diplomacie John Kerry, ktorý je na návšteve regiónu, povedal, že v snahách o ukončenie bojov bol dosiahnutý mierny pokrok. "Urobili sme určite nejaké kroky vpred," povedal Kerry krátko po príchode do Jeruzalema na stretnutie s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov Panom Ki-munom.

Kerry v stredu o prímerí rokoval s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom ako aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Vo štvrtok odletí späť do Egypta, kde sa stretne s tamojšími sprostredkovateľmi na rokovaniach o zavedení dočasného humanitárneho prímeria v Pásme Gazy, ktoré mohlo začať platiť už tento víkend.

V najbližších dňoch nemôžeme čakať vyhlásenie prímeria v pásme Gazy 

Prímerie v pásme Gazy, zahŕňajúce  stiahnutie izraelských pozemných síl z palestínskych  území, nebude pravdepodobne vyhlásené skôr než na budúci týždeň, uviedol dnes izraelský minister vedy a výskumu Jaakov Peri, ktorý pôsobil aj ako riaditeľ izraelskej spravodajskej služby Šin Bet.

"V najbližších dňoch to nevidím na prímerie" a odsun izraelských ozbrojených síl z palestínskych území, uviedol Peri pre spravodajský server Walla! a dodal, že izraelské jednotky potrebujú viac času, aby ukončili svoju misiu spočívajúcu v likvidácii cezhraničných tunelov, využívaných palestínskymi ozbrojencami.   Spresnil, že dva alebo tri dni na "vysporiadanie sa" s tunelmi nestačia. 

Peri navyše podľa agentúry Reuters dodal, že izraelské jednotky budú pokračovať v pátraní a likvidácii cezhraničných tunelov aj počas prípadného humanitárneho prímeria.

Sprostredkovať sa ho snaží Egypt, pričom chce dosiahnuť, aby prímerie platilo od prelomu tohto a budúceho týždňa, keď moslimovia slávia sviatok íd al-fitr, ktorým sa končí moslimský pôstny mesiac ramadán. Egypt očakáva, že prímerie by umožnilo prísun humanitárnej pomoci na palestínske územie a uľahčilo rokovania o trvalejšom prímerí.

Exilový vodca palestínskeho hnutia Hamas Chálid Mašál v noci nadnes vyjadril pripravenosť uzavrieť dočasné humanitárne prímerie v pásme Gazy. Podľa Mašála Hamas "nezatvorí dvere" pred návrhom humanitárneho prímeria, ktoré by umožnilo prísun pomoci do obliehaného pásma Gazy.

Súčasne ale zdôraznil, že Hamas nebude súhlasiť s trvalým ukončením bojov, pokým Izrael neotvorí hranice pásma Gazy a (spoločne s Egyptom) nezruší viac ako sedem rokov trvajúcu blokádu tejto palestínskej enklávy.

Počet obetí 16 dní trvajúcej izraelskej ofenzívy na palestínskej strane prekročil v noci nadnes hranicu 700, keď izraelské tanky zaútočili na prímorskú časť pásma Gazy, pričom prišlo o život ďalších 16 Palestínčanov. 

Za rovnaký čas prišlo o život 32 vojakov židovského štátu a dvaja izraelskí civilisti, rovnako ako jeden zamestnanec z Thajska, zahynuli pri palestínskych raketových útokoch, oznámil v stredu denník Haarec.

Humanitárna šéfka OSN: Prímerie v Gaze je životne dôležité

Humanitárna šéfka OSN dnes vyhlásila, že prímerie, ktorým sa zastavilo násilie v Gaze, je životne dôležité kvôli zhoršujúcej sa situácii. Informovala o tom agentúra AP.

Valerie Amosova povedala počas rozhovoru v Tokiu, že najvyššou prioritou je ochrana civilistov, ktorí uviazli v násilnostiach. Označilo to za "príšernú, príšernú situáciu".

Amosová je v hlavnom meste Japonska na rokovaní zorganizovanom OSN. Jeho cieľom nájsť lepšie spôsoby, ktorými by bolo možné dopravovať humanitárnu pomoc do konfliktných zón a oblastí zasiahnutých prírodnou katastrofou.

Dodala, že medzinárodné financovanie nestačí držať krok s rastúcimi potrebami kríz a nešťastí. Obhajovala "skokovú zmenu" vo viacerých oblastiach, vďaka ktorej by humanitárna pomoc mala byť efektívnejšia.

Paríž demonštroval na podporu Gazy

Tisíce demonštrantov v stredu pochodovali cez Paríž len niekoľko dní po tom, ako dva zakázané protesty na podporu pásma Gazy prerástli do násilností.

Protest bol tentoraz povolený. Demonštranti niesli transparenty s nápismi "Bojkotujte Izrael" a "Izraelskí vrahovia". Podľa agentúry AP bol skúškou francúzskej vlády, ktorá hľadá spôsob, ako najlepšie umožniť slobodu slova obsahujúceho násilnosti - a nenávistné prejavy proti francúzskym Židom.

Protest na podporu Gazy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Židovskí vodcovia tvrdia, že protižidovské heslá na predchádzajúcich demonštráciách a viaceré útoky na synagógy odrážajú rastúci antisemitizmus v Európe.

Vo Francúzsku žije najväčšia židovská a moslimská menšina v západnej Európe. Konflikt na Blízkom Východe v krajine znamená tiež raketovo rastúce napätie.

Protest na podporu Gazy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Dnes sme tu pre Palestínu, pretože Izrael považujeme za hanebný, pretože deti umierajú a je neznesiteľné to všetko vidieť," povedala 56-ročná Fatima El Fetoui.

Účastníci dnešného protestu tvrdia, že nie sú antisemiti, ale protestujú iba proti krokom Izraela v Gaze.

Tajomník OSN bol pobúrený prítomnosťou rakiet v školách v pásme Gazy

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun bol podľa vlastných slov zdesený, keď sa dopočul, že v škole vedenej OSN v Gaze boli umiestnené rakety, ako aj z toho, že tieto rakety následne zmizli. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Vyhlásenie Pan Ki-munovho hovorcu vyjadruje rozhorčenie generálneho tajomníka.

"Tí, ktorí sú za to zodpovední, premieňajú školy na potenciálne vojenské ciele a ohrozujú životy nevinných detí," stojí vo vyhlásení.

Vyhlásenie požaduje, aby militantné skupiny prestali robiť podobné kroky; mali by sa zodpovedať z ohrozovanie civilistov.

Zatiaľ nie sú známe žiadne bližšie podrobnosti o type či počte rakiet, ani v ktorej škole boli umiestnené.

Izrael vyšetruje únik citlivých informácii o padlých vojakoch 

Izraelská armáda zadržala niekoľko svojich vojakov a jedného civilistu pre podozrenie zo zverejnenia citlivých údajov o vlastných obetiach počas ofenzívy v palestínskom pásme Gazy. Informácie prenikli na verejnosť prostredníctvom smartphonovej aplikácie WhatsApp ešte pred tým, ako boli oficiálne upovedomení príbuzní obetí, oznámila dnes agentúra Reuters.

Pri týždeň trvajúcich bojoch s militantmi hnutia Hamas prišlo o život už 32 izraelských vojakov a dvaja civilisti. 

Príbuzní niektorých obetí sa sťažovali, že ich armáda kontaktovala až potom, keď už príslušná informácia prenikla na verejnosť, alebo že niektoré zo správ mylne uvádzali vojakov v zozname padlých. 

Izraelské médiá vyzvali na zastavenie šírenia nepotvrdených informácií. Armáda preto začala vojakom vyslaným do bojov zabavovať mobilné telefóny.

"Oboznámenie rodiny o smrti vojaka je jedným z najcitlivejších a najpremyslenejších postupov, aké v armáde existujú," uviedlo velenie armády, oznamujúc zatknutie podozrivých osôb. "Zverejnenie týchto neoprávnených správ na sieti WhatsApp bolo nezodpovedné," uvádza sa ďalej vo vyhlásení armády.

Vodca Hamasu súhlasí s humanitárnym prímerím v Gaze 

Exilový vodca palestínskeho hnutia Hamas Chálid Mašál vyjadril dnes pripravenosť uzavrieť dočasné humanitárne prímerie v pásme Gazy, oznámila agentúra AP. 

Podľa Mašála Hamas "nezatvorí dvere" pred návrhom humanitárneho prímeria, ktoré by umožnilo prísun pomoci do obliehaného pásma Gazy.

Súčasne ale zdôraznil, že Hamas nebude súhlasiť s trvalým ukončením bojov, pokým Izrael neotvorí hranice pásma Gazy a (spoločne s Egyptom) nezruší viac ako sedem rokov trvajúcu blokádu tejto palestínskej enklávy.

"(Hamas) neprijme žiaden (mierový) návrh, ktorý neukončí obkľúčenie nášho ľudu," vyhlásil Mašál na tlačovej konferencii v katarskej metropole Dauha.
     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu