Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Testy potvrdili päť prípadov afrického moru na poľskej farme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľské úrady potvrdili dnes päť prípadov afrického moru ošípaných (ASF) na farme neďaleko mesta Bialystok na východe krajiny neďaleko krajín s Bieloruskom. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

"Hlavný štátny veterinár dostal výsledky testov potvrdzujúcich päť prípadov ASF na prasacej farme," oznámilo ministerstvo poľnohospodárstva. 

Dve z nakazených ošípaných už na chorobu uhynuli a zvyšné tri museli utratiť. V objekte farmy v okrese Grodek, ležiacej len tri až šesť kilometrov od bieloruských hraníc, sa okamžite vykonala dezinfekcia. 

V okolí postihnutého družstva úrady vytýčili sedemkilometrovú ochrannú zónu s potenciálnym rizikom nákazy. V lokalite sa nachádza ďalších 37 fárm s celkovým počtom asi 200 ošípaných, ktoré bude možno potrebné taktiež utratiť. 

Ide o prvý zaznamenaný výskyt ASF u domácich ošípaných chovaných na poľských farmách. V okrese Grodek už tento rok identifikovali deväť prípadov ASF u diviačej zvery. Rusko a Čína vtedy reagovali zákazom dovozu poľských bravčových výrobkov, čo spôsobilo pokles ich domácich cien.

Podľa Svetovej organizácie pre zdravie zvierat (OIE) zatiaľ neexistuje proti ASF účinná vakcína. Choroba však pre človeka nepredstavuje žiadne riziko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu