Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Británia pokračuje vo vývoze vojenských zariadení do Ruska, aj napriek sankciám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Británia naďalej povoľuje vývoz zbraní a vojenského materiálu do Ruska, a to aj napriek výzvam vlády v Londýne na sprísnenie sankcií voči Moskve kvôli podozreniam, že vyzbrojuje separatistické sily na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie skupiny britských poslancov.

Skupina parlamentných výborov, ktoré dohliadajú na zbrojný export, uviedla, že v Británii bolo vydaných 251 vývozných licencií povoľujúcich predať Rusku tovar v hodnote najmenej 132 miliónov libier (225 miliónov dolárov). Správa podľa AP neobsahuje detaily o vyvážaných komoditách, uvádzajú sa v nej len vydané licencie.

Povolenie na vývoz zahŕňa podľa AP snajperské pušky, zariadenia na nočné videnie, nepriestrelné vesty, vojenské komunikačné vybavenia a podobne. 

"Rusko je autoritárskym režimom," povedal predseda výborov, konzervatívny poslanec John Stanley. Podľa jeho názoru by Británia mala nejaký čas vo vzťahu k Rusku uplatňovať opatrnejší prístup. 

Po zrútení civilného dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, je Británia najrozhodnejším zástancom uvalenia tvrdších sankcií na Rusko, konštatuje AP. Vlády západných štátov, ako aj vedenie v Kyjeve, sú totiž presvedčené, že lietadlo zostrelili proruskí povstalci. 

Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že britský premiér David Cameron kritizoval Francúzsko za snahu dodržať zmluvu o predaji vojnových vrtuľníkových lodí typu Mistral do Ruska.

V súvislosti s udalosťami na východe Ukrajiny a údajnou zaangažovanosťou Ruska William Hague, ktorý nedávno nečakane odstúpil z funkcie ministra zahraničných vecí, v marci vyhlásil, že Británia obmedzí predaj vojenských zariadení, ktoré by po dodaní Rusku mohli byť použité proti Ukrajine. Podľa spomínanej správy poslancov odvtedy bolo zrušených alebo pozastavených 31 licencií. 

Britská vláda dnes oznámila, že nepovoľuje vyvážať do Ruska nič, čo by mohlo byť použité na represiu v rámci Ruska alebo proti Ukrajine. Väčšina z exportovaného materiálu bola určená na "komerčné účely". Podľa vyhlásenia vlády sú všetky licencie pravidelne predmetom prehodnocovania. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu