Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Letecké spoločnosti sa okrem Ukrajiny vyhýbajú už aj Sýrii

Záchranári už našli 251 tiel obetí leteckej havárie
Záchranári už našli 251 tiel obetí leteckej havárie (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Letecká spoločnosť Malaysia Airlines ešte nedávno bežne lietala aj vo vzdušnom priestore Sýrie napriek tomu, že tam prebiehajú ostrý občiansky konflikt.

Aerolinky sa však teraz v reakcii na zostrelenie svojho boeingu nad Ukrajinou budú Sýrii vyhýbať a v piatok už presmerovali svoje lety z Londýna do Kuala Lumpur na trasu cez územie Turecka. V pondelok o tom s odvolaním sa na údaje zverejnené stránkou Flightradar24 informuje tlačová agentúra Reuters.

Pred štvrtkovou tragédiou cez Ukrajinu bežne lietali aj iné spoločnosti, teraz však vzdušný priestor obchádzajú. V tomto smere patrili k najopatrnejším americké aerolínie. Tamojší úrad pre dohľad nad bezpečnosťou leteckej premávky im ešte v roku 2013 odporučil, aby sa rozhodne vyhýbali lietaniu nad územím Sýrie.

Aerolínie pritom doteraz bežne lietali aj nad oblasťami zmietanými konfliktami ako je Irak a Afganistan. Dôvodom bolo, že tamojší militanti spravidla nedisponujú technikou na prípadné zostrelenie civilných lietadiel pohybujúcich sa v obrovských výškach. Svoje pravidlá však teraz menia v reakcii na zostrelenie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré neprežil nikto z 298 ľudí na palube.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu