Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krutosť islamského štátu: Masové popravy, znásilnenia a detskí vojaci, kresťanov čaká smrť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BAGDAD - Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok obvinila bojovníkov zo skupiny Islamský štát z rozsiahlych zločinov v Iraku vrátane masových popráv, znásilňovania a náboru detských vojakov.

Experti sa sústredili najmä na násilie, ktorého obeťami sa stali irackí civilisti. Tých aj vinou povstalcov z Islamského štátu tento rok zahynulo už 5 576. "Každý deň dostávame správy o strašnom porušovaní ľudských práv v Iraku na bežných irackých deťoch, ženách a mužoch," uviedla vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová. Okrem Islamského štátu sa násilia dopúšťajú aj vládne sily a s nimi spriaznené ozbrojené skupiny.

Sunnitskí fundamentalisti začiatkom júla oznámili vznik islamského kalifátu rozprestierajúceho sa od provincie Halab v Sýrii až po provinciu Dijálá v Iraku. Do čela nového útvaru pod názvom Islamský štát vymenovali svojho vodcu Abú Bakra al-Bagdádího, ktorého označuje za "kalifa všetkých moslimov". V súčasnosti už majú extrémisti pod kontrolou rozsiahle oblasti Sýrie a severného Iraku. Kalifát je islamská náboženská forma vlády, ktorá spája v jednej osobe politického a náboženského vodcu.

Islamisti vydali ultimátum pre kresťanov - islam alebo smrť

Islamistickí povstalci v Iraku vydali ultimátum pre miznúcu kresťanskú populáciu na severe krajiny, aby buď konvertovala na islam, alebo platila špeciálnu daň za praktikovanie svojho náboženstva, alebo čelila popravám. Nariadenie vstupuje do platnosti dnes, informovala agentúra Reuters.

Kresťania, ktorí chcú ostať žiť v kalifáte vyhlásenom islamistami v niektorých častiach Iraku, musia pristúpiť na podmienky zmluvy zvanej dhimma. Ide o historický islamský koncept založený na práve šaría pre obyvateľov moslimami obsadených území, ktorí praktikujú niektoré z takzvaných náboženstiev Knihy - teda kresťanov alebo židov.

"Ponúkame tri možnosti výberu: islam; zmluvu dhimma, ktorá spočíva v platení džizje (náboženskej dane); a ak odmietnu, nečaká ich nič iné ako meč," píše sa vo vyhlásení. To v piatok distribuovali po provincii Ninive na severe krajiny a čítali v mešitách. "Po tomto dátume (sobote) medzi nami a nimi (kresťanmi) nebude nič iné ako meč," vyhlásil vodca samozvaného Islamského štátu Abú Bakr al-Baghdádí.

V meste Mosul na severe Iraku ešte pred desiatimi rokmi žilo približne 100.000 kresťanov. Minulý mesiac, keď sa mesta zmocnili islamisti, ich tam bolo asi 5000. Dnes ich nezostalo viac než 200. Podobné nariadenie ako na severe Iraku vydali islamisti vo februári v sýrskom meste Rakka. Tamojších kresťanov prinútili platiť džizju v zlate a zdržať sa náboženských prejavov na verejnosti výmenou za "ochranu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu