Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin odštartoval turné po Latinskej Amerike: Kube odpustil obrovský dlh

Vladimir Putin a Raul Castro
Vladimir Putin a Raul Castro (Zdroj: SITA)

HAVANA - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval dnes na návštevu Kuby, ktorá je prvou zastávkou jeho šesťdňového turné po krajinách Latinskej Ameriky, oznámila agentúra AP.

V programe Putinovho pobytu v Havane sú aj stretnutia s kubánskych prezidentom Raúlom Castrom a bývalým vodcom Fidelom Castrom. Hlavným predmetom rokovaní bude posilnenie ekonomických a obchodných vzťahov, ako aj investičné projekty v oblasti energetiky dopravy a civilného letectva.  

"Spolupráca s latinskoamerickými krajinami je dnes jednou z kľúčových a sľubných línií zahraničnej politiky Ruska," povedal Putin pre kubánsku tlačovú agentúru Prensa Latina. 

Počas rozhovoru tiež poďakoval obyvateľom Latinskej Ameriky za podporu medzinárodných iniciatív Ruska, vrátane demilitarizácie vesmíru, posilnenia informačnej bezpečnosti a boja proti glorifikácii nacizmu. 

Kuba a niektoré ďalšie krajiny regiónu vyjadrujú sympatie Rusku v súčasnej kríze na Ukrajine, alebo sa aspoň zdržiavajú kritických vyjadrení voči Moskve, pripomenula agentúra AP. 

V sobotu bude Putin pokračovať v ceste do Argentíny a v nedeľu do Brazílie. Tam sa 14.-16. júla zúčastní na summite prezidentov a premiérov skupiny BRICS, ktorá okrem Ruska združuje Brazíliu, Čínu, Indiu a Juhoafrickú republiku.

Počas pobytu v Brazílii si pozrie aj finálový zápas futbalových majstrovstiev sveta, ktorý je na programe 13. júla.

Putin schválil odpis 90 percent kubánskeho dlhu Sovietom

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok pred odletom na latinskoamerické turné podpísal zákon o odpustení 90 percent kubánskeho dlhu z čias Sovietskeho zväzu. Putin podpisom parlamentom schváleného zákona ukončil dlhoročný spor a formálne odsúhlasil skresanie dlhu Havany o 23,5 miliardy eur.

Väčšinu z nich Kubánci aj tak odmietali vrátiť s argumentom, že Sovietsky zväz už neexistuje. Zvyšnú sumu 2,3 miliardy komunistická krajina prisľúbila uhradiť do desiatich rokov. V prípade, že sa tak nestane, Rusko si údajne môže robiť nárok na podiely v kubánskych štátnych podnikoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu