Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Moskva žiada o vyšetrenie okolností smrti ruského novinára

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes na objektívne preskúmanie okolností, ktoré viedli k úmrtiu reportéra štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti VGTRK Igora Korneľuka na východe Ukrajiny.

Novinár utrpel osudné zranenia v okolí obce Metalist v Luhanskej oblasti, teda v lokalite, v ktorej sa nenachádza žiadny vojenský objekt, konštatuje sa vo vyhlásení moskovského rezortu diplomacie. Zvukár štábu Anton Vološin je podľa väčšiny zdrojov nezvestný, podľa niektorých však tiež prišiel o život.

Smrť ruského novinára opäť presvedčivo ukázala zločinnosť síl, ktoré realizujú na východe Ukrajiny trestnú operáciu a kvôli ktorým aj naďalej umierajú mierumilovní občania, vyplýva z vyhlásenia. Podľa Moskvy sa mocní v Kyjeve a rôzne vojenské formácie obávajú prezentácie skutočnej podoby udalostí na Ukrajine a preto realizovali naozajstný teror voči novinárom z Ruska.

Za barbarský čin označil útok na štáb VGTRK splnomocnenec rezortu zahraničných vecí pre ľudské práva Konstantin Dolgov. Súčasne vyzval medzinárodné organizácie, vrátane OBSE, na tvrdé odvetné opatrenia.

Na vypátranie zodpovedných za smrť ruského reportéra vyzvala dnes aj splnomocnenkyňa OBSE pre slobodu médií Dunja Mijatovičová, ktorá odsúdila útok na novinárov. Súčasne poukázala na zhoršujúce sa podmienky pre prácu žurnalistov na Ukrajine a nedostatočné opatrenia pre zabezpečenie ich ochrany.

Podľa vyjadrenia hovorcu protiteroristickej operácie (ATO) Vladyslava Selezňova, ktoré prinieslo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda, sa zosnulý novinár nachádzal medzi ozbrojencami bez príslušnej akreditácie a bez ochranných prostriedkov, ako je prilba a nepriestrelná vesta. V zóne protiteroristickej operácie, ktorej pravidlá zrejme porušil, je to podľa hovorcových slov životunebezpečné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu