Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Európska komisia vyšetruje Apple, Starbucks a Fiat

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska komisia (EK) začala vyšetrovať daňové režimy, na ktorých sa dohodli spoločnosti Apple, Starbucks a Fiat s úradmi v Írsku, Holandsku a Luxembursku.

Vyšetrovanie má zistiť, či dohody neporušujú pravidlá Európskej únie o poskytovaní štátnej pomoci. Informoval o tom v stredu európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia. Dohody komisia skúma v rámci širšieho vyšetrovania daňových pravidiel v rôznych štátoch EÚ. Mechanizmy, ktoré umožňujú spoločnostiam výrazne si znížiť dane, sú teoreticky prípustné, ak by však poskytli spoločnostiam konkurenčnú výhodu, znamenalo by to porušenie pravidiel, povedal Almunia.

Menované spoločnosti sú často terčom kritiky za to, že v krajinách, kde pôsobia, platia nízke dane. Kritike čelia aj štáty. Írsko za nízke dane, Holandsko a Luxembursko za to, že poskytujú sídla firmám, ktoré sa tam iba zaregistrujú, nevyvíjajú však reálnu činnosť. Všetky tri krajiny navyše údajne zatajujú informácie o svojich daňových režimoch, uviedla agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu