Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nemecký export zbraní vlani vzrástol o štvrtinu: Najmä na Arabský polostrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký export zbraní vlani prudko vzrástol - o 24 percent, a to najmä do krajín, ako sú Saudská Arábia a Katar. Ich predaj dosiahol 5,85 miliardy eur, uviedla nemecká vláda v správe, ktorá zrejme vyvolá politickú debatu o predajoch vojenskej techniky.

Agentúra Reuters uviedla, že Nemecko bolo v rokoch 2008 až 2012 tretím najväčším exportérom zbraní po USA a Rusku, ale stabilný nárast obchodu vzbudil pozornosť v krajine, ktorá je vzhľadom na svoju vojnovú minulosť veľmi citlivá na militarizmus, pripomína agentúra Reuters.

Minister hospodárstva Sigmar Gabriel, ktorého sociálni demokrati (SPD) vytvorili veľkú koalíciu s konzervatívcami kancelárky Angely Merkelovej, sľúbil, že vláda bude pozornejšie zvažovať udeľovanie povolení na export zbraní než predchádzajúci stredopravý kabinet.

Minister sa rozhodol neprezentovať výročnú správu o exporte zbraní osobne, pretože až na  niekoľko týždňov ku koncu roka bola vlani pri moci predchádzajúca koalícia.

Súčasná vláda tento mesiac reagovala na kritiku, že sú citlivé dohody o vývoze zbraní netransparentné a dohodla sa, že bude informovať členov parlamentu o všetkých schválených predajoch vojenskej techniky do niekoľkých dní. Doteraz o predajoch informovala iba raz ročne, vo výročnej správe, dodal Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu