Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príslušníci komunity Sikhov sa pobili pred Zlatým chrámom, 6 ľudí utrpelo zranenia

Sikhovia
Sikhovia (Zdroj: SITA)

AMRITSAR - Najmenej šesť ľudí utrpelo dnes zranenia, keď sa príslušníci komunity sikhov zhromaždili pred Zlatým chrámom v severoindickom meste Amritsar, kam prišli pri príležitosti 30. výročia krvavého útoku indickej armády na chrám.

Potýčky vypukli po tom, čo medzi rečníkmi nastal zápas o mikrofón, uviedol podľa agentúry DPA predstaviteľ bezpečnostnej služby SGP, ktorá má na najposvätnejšom mieste sikhskej komunity zabezpečuje poriadok.

Na záberoch odvysielaných indickou televíziou bolo vidno sikhov oblečených v tradičnom odeve a s turbanmi na hlavách s vytasenými šabľami v rukách, ako medzi sebou bojujú. V priebehu niekoľkých minút však bezpečnostná služba SGP dostala situáciu pod kontrolu.

Zlatý chrám sa nachádza v indickom štáte Pandžáb, kde sikhovia tvoria väčšinu obyvateľstva.

V júni 1984 podnikla indická armáda šesťdňový útok na chrám, v ktorom sa niekoľko rokov ukrývali sikhskí militanti. Pri zásahu zahynulo najmenej 400 ľudí vrátane vojakov. Niektorí príslušníci sikhskej komunity tieto údaje spochybňujú a tvrdia, že obetí bolo viac ako tisíc. 

O niekoľko mesiacov po útoku na Zlatý chrám zavraždili sikhskí osobní strážcovia indickú premiérku Indiru Gándhiovú. Atentát na Gándhiovú je vo všeobecnosti vnímaný ako akt pomsty za útok armády na najposvätnejšie miesto sikhov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu