Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Blokáda YouTube porušuje slobodu prejavu: Turecký súd nariadil jej zrušenie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ANKARA - Turecký najvyšší súd dnes rozhodol, že zablokovanie servera YouTube porušuje slobodu prejavu. Súčasne nariadil obnovenie prístupu na tento populárny internetový server.

Podľa agentúry DPA verdikt predstavuje politickú prehru pre tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý zrušenie platformy určenej na zdieľanie videosúborov obhajoval.

Najvyšší súd rozhodol, že obmedzenia servera YouTube predstavujú porušenie práv zakotvených v tureckej ústave. Svoje rozhodnutie postúpi súd telekomunikačnému úradu, ktorý bude povinný stránku opäť sprístupniť. Bezprostredne nebolo jasné, ako skoro by mohlo dôjsť k obnoveniu prístupu.

K zablokovaniu servera YouTube došlo v marci, keď sa na ňom objavil zvukový záznam z rokovania vlády, na ktorom vysokí vládni činitelia hovorili o možnosti tureckého vojenského zásahu v Sýrii.

V apríli najvyšší súd tureckým orgánom nariadil, aby zrušili blokovanie sociálnej siete Twitter, taktiež s odôvodnením, že ide o porušenie práva na slobodu prejavu. Kroky tureckej vlády smerujúce k obmedzeniam sociálnych sietí vyvolali vlnu kritiky zo strany Západu a ľudskoprávnych organizácií.

Po rozhodnutí najvyššieho súdu ohľadom Twitteru premiér Erdogan povedal, že sa jeho vláda verdiktu podriadi, aj keď s ním nesúhlasí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu