Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Gazprom pošle dostatok plynu pre Európu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ruská spoločnosť Gazprom uisťuje svojich európskych odberateľov, že bude pokračovať v dodávkach plynu pre tento región, hoci pohrozila zastavením dodávok pre Ukrajinu. Šéf Gazpromu Alexej Miller vyhlásil, že akýkoľvek nedostatok plynu bude vinou Ukrajiny.

"Gazprom jednoducho dodá Ukrajine toľko plynu, koľko si kúpi a na hranicu Ruska s Ukrajinou pošle toľko plynu, koľko by mala Európa dostať a Ukrajina by mala prepraviť," povedal Miller.

Rusko varovalo, že v júni zastaví dodávky ropy pre Ukrajinu v prípade, že do 2. júna vopred nezaplatí 1,66 mld. USD. To vyvolalo obavy z toho, že by mohli byť ohrozené dodávky plynu, ktorý do Európy prichádza cez Ukrajinu. "Zo strany Gazpromu urobíme všetko pre to, aby sme zabezpečili, že európski klienti nebudú mať problémy," dodal. Ukrajina za minulé dodávky plynu Gazpromu dlhuje 3,5 mld. USD.

Ruský minister a eurokomisár budú hovoriť o ukrajinskom plyne

Ruský minister pre energetiku Alexander Novak a eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger sa stretnú v pondelok v Berlíne, aby dohodli termín a podmienky trojstranných rokovaní o dodávkach ruského plynu cez Ukrajinu do Európy.

Stretnutie potvrdila Európska komisia. Oettinger by chcel, aby sa rokovanie o plyne medzi Ruskom, EÚ a Ukrajinou konalo ešte do konca mája. Rusko je ochotné rokovať o znížení ceny plynu pre Ukrajinu, ak Kyjev uhradí svoj dlh v sume 2,237 miliardy dolárov (1,63 miliardy eur) za dodávky, ktoré prijal do 1. apríla.

Moskva však tiež trvá na hrozbe zastavenia exportu, ak Kyjev za júnové dodávky plynu nezaplatí vopred. Cieľom rokovaní je zabrániť zastaveniu dodávok plynu.

Prvá podobná schôdzka sa konala začiatkom mája vo Varšave. Rusko hovorí, že celkový dlh Kyjeva za plyn v súčasnosti tesne prekročil úroveň 3,5 miliardy dolárov (2,56 miliardy eur). Ruský premiér Dmitrij Medvedev v piatok povedal, že zaplatenie aspoň časti ukrajinského dlhu je minimálnou podmienkou pre obnovenie rokovaní. Komisár Oettinger Ukrajinu vyzval, aby dlh čo najskôr zaplatila, Moskve zároveň odkázal, že v prípade jeho zaplatenia nemá žiadať platby za plyn vopred.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu