Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Švajčiari odmietli rozprávkových 18 eur na hodinu: Prečo nechcú najvyššiu mzdu na svete?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ZÜRICH – Švajčiarski voliči v jednom zo štyroch dnes konaných referend veľkou väčšinou odmietli zavedenie minimálnej mzdy vo výške 18,25 eura na hodinu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na prvé odhady švajčiarskej televízie SRF, podľa ktorej túto iniciatívu odmietlo 77 percent hlasujúcich.

Kritici návrhu na zavedenie najvyššej minimálnej mzdy na svete tvrdia, že takéto opatrenie by mohlo poškodiť konkurencieschopnosť a mohlo by viesť k rušeniu pracovných miest. "Výsledok bude jednoznačné nie," povedal Claude Longchamp z inštitútu na prieskum verejnej mienky gfs.bern. Zástancovia minimálnej mzdy argumentovali, že jej zavedenie by pomohlo odstrániť príjmovú nerovnosť. Švajčiarsko v súčasnosti nemá zavedenú minimálnu mzdu, ale priemerná hodinová mzda tam dosahuje v prepočte 27 eur.

Švajčiarsko je známe tým, že občania zvyčajne hlasujú proti návrhom, o ktorých majú pocit, že by mohli poškodiť dobre fungujúce hospodárstvo krajiny. Výsledok referenda o zámere vlády kúpiť 22 nových stíhačiek typu Gripen za niekoľko miliárd frankov je zatiaľ otvorený. Očakáva sa, že jeho výsledok bude tesný. Podľa prvých prognóz bolo 51 percent Švajčiarov proti nákupu stíhačiek, podporilo ho 49 percent.

Voliči podľa očakávania súhlasili s tým, aby trestaní pedofili mali doživotný zákaz kontaktu s maloletými osobami v rámci profesionálnej alebo dobrovoľníckej činnosti. Túto iniciatívu podporilo približne 63 percent voličov. Švajčiari dnes odsúhlasili aj návrh, aby bola v ústave zakotvená povinnosť štátu a kantónov zabezpečiť adekvátnu a pre všetkých dostupnú primárnu zdravotnú starostlivosť vysokej kvality.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu