Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Český vojenský analytik šokuje: Veľká vojna s Ruskom? Európa nemá šancu!

Martin Koller
Martin Koller (Zdroj: čt24)

PRAHA – Väčšina z nás žije v predstave, že vďaka členstvu v NATO je naša bezpečnosť zaručená. Český vojenský analytik Martin Koller však tento mýtus vyvracia. V Českej televízii v programe Udalosti, komentáre šokoval slovami o vojenskej nepripravenosti Európy aj o tom, koľko dní by sa dokázalo brániť Česko hypotetickému útoku zo strany Ruska.

Koller na úvod vydesil Čechov reálnym zhodnotením vojenskej sily tejto dvakrát väčšej krajiny, ako sme my. "Máme desaťkrát menšiu armádu ako v roku 1989. Sila našej armády momentálne zodpovedá tomu, že by dokázala ubrániť jeden kraj po dobu jedného týždňa. Potom by jej došla technika, náhradné diely ako aj vycvičení vojaci," uviedol s tým, že prezbrojenie armády prinieslo problém pre záložákov, ktorí nevedia zaobchádzať s novými zbraňami. "A navyše sú pomaly v mojom veku, to nie je ideálny stav," vyhlásil v programe Českej televízie.

Ako tvdí, Rusom by na vyradenie Česka pritom stačila aj vojna na diaľku. "Stačilo by zopár zásahov do našej energetickej sústavy raketami zem – zem, alebo vzduch – zem a sme na kolenách. Ak by to urobili v zime, pomrieme tu hladom a zimou."

Podľa neho sa však nemôžeme spoliehať ani na NATO. To je podľa Kollera na vojnu s Ruskom v Európe totálne nepripravené, keďže sa zameralo iba na MISIE v zahraničí a to je úplne iné. Podľa neho pritom v smerniciach NATO je jasne uvedené, že brániť sa musí vedieť každý sám. "Zabezpečiť svoju obranu však dnes nedokáže ani jeden európsky štát, ale všetci iba tvrdia, že sa budú brániť spoločne," hovorí s tým, že to je pochybné, keďže armády nie sú kompatibilné ani technicky, ani vojensky. "Aký záujem bude mať bojovať Portugalčan vo vojne na Slovensku?" pýta sa Koller.

Ten tvrdí, že ani Nemecko, ktoré má najsilnejšiu armádu v Európe, nie je na tom dobre. „Početne je na tom, ako naša armáda v roku 89. Navyše predali väčšinu svojich tankov do Poľska a rozpredali aj veľké množstvo náhradných dielov.“  Koller sa sám v minulosti podieľal na materiáli, ktorý hovoril o možnostiach brániť sa možnej hrozbe ešte z dôb Československa. "Už vtedy nás západní experti upozornili, že stačí, že vzlietnu dva Suchoje, zbombardujú vaše letectvo, potom zhodia rakety s atómovými hlavicami na hlavné mesto," dodal Koller s tým, že podľa neho ale k vojne nedôjde, keďže ide len o militantnú šou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu