Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Cukor mal len v hlave: Matka vysadila synčekovi (†6) inzulín, zomrel

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok

HRADEC KRÁLOVÉ – Matkino šokujúce rozhodnutie zabilo jej šesťročného synčeka. Chlapček trpel cukrovkou, no jeho mame sa zdalo, že liečba inzulínom nezaberá. Rozhodla sa pre prírodné metódy a inzulín mu postupne vysadila. Šesťročný chlapček bol dehydrovaný a zomrel v ukrutných bolestiach. Mama sa so svojím partnerom postavila pred súd.

Šesťročný chlapček trpel cukrovkou a pre život nutne potreboval dávky inzulínu. O chlapčeka sa starala mama Jana H.(29) so svojím druhom Ivanom D. (41). Teraz stoja pred súdom.

Ešte minulého roku vo februári začali synčekovi radikálne znižovať dávky inzulínu, ktorý mu podávali raz za štyri dni. Potom životne dôležitý liek úplne vysadili. U chlapčeka sa začali prejavovať ťažkosti, ktoré sú pri nepodávaní inzulínu typické. Bol malátny, unavený, dehydrovaný, smädný a vracal. Chlapček zomrel vlani v apríli následkom obehového zlyhania pri hyperglykemickej kóme. "Dlhodobo trpel. Pred smrťou prežíval naozaj kruté bolesti," vysvetlila štátna zástupkyňa Lucie Žabková. Tým zdôvodnila, prečo sú matka s otčimom obžalovaní aj z trestného činu týrania.

Ako informuje portál novinky.cz, obaja obžalovaní vinu necítia."Váhali sme, ale keď sme videli, že niektoré prírodné medikamenty fungujú, tak sme uverili. Svojvoľne by sme liek nevysadili. Ale mysleli sme, že ho liečime, len inou metódou," povedal pred senátom súdu obžalovaný, ktorý chlapčeka považuje za svojho vlastného syna.

Vo svojom vyjadrení pokračoval a povedal, že jeho partnerka robila aj nemožné, aby synčekovi pomohla. Keď odborníci podľa nich zlyhali, jazdili do Mariánskych Lázní k lekárke, ktorá praktizovala tibetskú prírodnú medicínu. Nazdávali sa, že zmiernia synčekove záchvaty.    

"Nemocnica mu po celý čas, čo tam s cukrovkou bol, nedokázala porovnať hladinu cukru a pustili ho domov vo veľmi zlom stave. Po Vianociach sme išli na kontrolu do poradne do nemocnice, kde nás osočili z toho, že je to naša vina, že nedrží riadne diétu. Neverili nám, že sme dodržiavali presne to, čo po nás chceli. Stav malého sa nezlepšoval a nám prišlo, že inzulín neúčinkuje," povedala pre české médiá ešte minulého roku chlapčekova mama. 

Nešťastní rodičia, ktorí boli zo zdravotného stavu synčeka nesmierne vyčerpaní a nevedeli ako ďalej, sa v Trutnove dostali k ordinácii venujúcej sa prírodnej liečbe s názvom Iris diagnostika pomocou očí.

„Dali nám ďalšiu šancu. Povedali, že podľa ich vyšetrenia z očných znamienok chlapec cukrovku nemá. Iba cukor v hlave. Nerozumeli sme, čo to je, ale hovorili o cukre v hlave. Hovorili, že to bude päť ťažkých rokov, ale dali nám 60-percentnú šancu na uzdravenie. Dokonca nám povedali, že bude hovoriť," cituje Ivana D. český portál. Beznádejní rodičia tak liečiteľom uverili a inzulín vymenili za prírodné medikamenty. Tí sa však bránia, že v žiadnom prípade rodičom neodporúčali znížiť dávky inzulínu, ani im neodporúčali vysadiť ho.

Partneri teraz stoja pred senátom Krajského súdu v Hradci Králové. Obžalovaní sú z ťažkého ublíženia na zdraví v spolupáchateľstve a týrania zverenej osoby. Po dokázaní viny im hrozí trest odňatia slobody na osem až šestnásť rokov.
 
Cukrovka je závažné ochorenie, ktoré vás môže pripraviť o nohu! Prečítajte si na Vyšetrení, ako prebieha vyšetrenie diabetu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu