Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kráľovná Alžbeta II. oslávila 88. narodeniny v súkromí

Nový fotoportrét britskej kráľovnej Alžbety II.
Nový fotoportrét britskej kráľovnej Alžbety II. (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. oslávila dnes svoje 88. narodeniny. Slnečný jarný deň strávila na zámku Windsor pri Londýne v súkromí, informoval Buckinghamský palác.

O hosťoch ani daroch sa nezmienil. Nenavštívili ju však vnuk princ William s manželkou Kate, keďže sú so synom a kráľovniným pravnukom Georgeom na návšteve Austrálie, napísala agentúra DPA.

Narodeniny panovníčky si dnes po Spojenom kráľovstve pripomenuli tradičnými delovými salvami. Okrem výstrelov zo 41 diel v londýnskom Green Parku a 62 diel v pevnosti Tower of London zazneli podobné salvy v Škótsku, vo Walese i v Severnom Írsku, informovala televízia BBC.

Pri príležitosti narodenín kráľovnej zverejnili v nedeľu jej nový fotoportrét. Čiernobiela snímka zachytáva Alžbetu II. bez klobúka a s perlovým náhrdelníkom, ako sa zoširoka usmieva. Fotografiu urobil v marci v Buckinghamskom paláci renomovaný britský fotograf David Bailey.

Po problémoch s chrbtom a kolenom v uplynulých rokoch sa kráľovnej v čase 88. narodenín darí zo zdravotného hľadiska veľmi dobre. Začiatkom mesiaca zverejnili britské médiá fotografie, ktoré ju zachytávajú na výlete v okolí Windsoru.

Alžbeta II. sa narodila 21. apríla 1926 v Londýne, kráľovnou sa stala 6. februára 1952. Svoje narodeniny oslavuje každý rok dvakrát. Pokým skutočné oslavuje 21. apríla v súkromní, oficiálne oslavy s vojenskou prehliadkou sa konajú v júni vzhľadom na lepšie počasie. Tento rok sa uskutočnia 14. júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu