Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Situácia na Ukrajine prerastá vláde cez hlavu: Svedkovia hlásia protirómske pogromy!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA)

SLAVJANSK – V ukrajinskom Slavjansku vraj začali protirómske pogromy. Tvrdí to dnes server Novosti Donbas s odvolaním sa na očitých svedkov týchto udalostí. Slavjansk patrí medzi viac ako desať miest na východe Ukrajiny, ktorých administratívne objekty už cez týždeň ovládajú radikáli.

Ľudia vyzbrojení samopalmi sa vkradnú do obydlia Rómov, bijú ich a okrádajú bez ohľadu na pohlavie a vek, napísal server, podľa ktorého boli fyzicky napadnuté aj ženy a deti. Útočníci pritom tvrdia, že konajú na pokyn "ľudového starostu" Vjačeslava Ponomarjova, ktorý je vodcom slavjanských radikálov. Server romea.cz citoval rómsku aktivistku Natáliju Varakutovú, podľa ktorej ozbrojenci v Slavjansku zaútočili na sedem domov, v ktorých žijú Rómovia.

Svedkovia uviedli, že ozbrojenci vynášali majetok rómskych občanov do nákladných áut a odvážali ho. Tieto informácie potvrdzujú organizácie obhajujúce práva Rómov a aktivisti sa teraz snažia zistiť totožnosť páchateľov, dodal Novosti Donbas. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes na správy o antisemitských prejavoch v Donecku a o protirómskych útokoch reagoval a vyhlásil, že vláda takéto správanie nepripustí. "Ideológia a prax pogromov, exportovaná z jedného zo susedných štátov, na Ukrajine neprejde," povedal predseda vlády podľa denníka Ukrajinská pravda sa zjavnou narážkou na Rusko. Zároveň nariadil orgánom činným v trestnom konaní, aby vypátrali zodpovedné osoby, ktoré na Rómov útočili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu