Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Katastrofa v Mexiku: Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,2

Zemetrasenie v Mexiku Zobraziť galériu (6)
Zemetrasenie v Mexiku (Zdroj: SITA)

ACAPULCO/MEXIKO - Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,2 zasiahlo dnes južné a stredné Mexiko. Ľudia v panike utekali do ulíc, kam padali rozbité okná, zatiaľ sa však neobjavili správy o závažných škodách ani obetiach.

K zemetraseniu došlo ráno miestneho času v štáte Guerrero na juhozápade Mexika, severozápadne od tichomorského letoviska Acapulco, kde mnohí Mexičania trávia sviatky. Geologický ústav USA (USGS) pôvodne uvádzal magnitúdu 7,5, neskôr ju upravil na 7,2.

Otrasy pocítili obyvatelia najmenej šiestich mexických štátov i v metropole Mexiko, vzdialenej 273 kilometrov od epicentra, kde sa budovy triasli najmenej 30 sekúnd. Niektorí obyvatelia vybehli von ešte v pyžame, uviedli agentúry Reuters a AP.

Z regiónu hlásili izolované a menej závažné škody ako vyvrátené stromy, spadnuté ploty či rozbité okná. V hlavnom meste štátu Guerrero, Chilpancingu, došlo k výpadku elektriny, jej dodávky však obnovili po 15 minútach.

Americké tichomorské centrum pre výstrahy pred cunami oznámilo, že neočakáva ničivé prívalové vlny.

Výpadky elektriny hlásili aj z metropoly Mexika, kde môže spôsobiť škody aj ďaleké zemetrasenie, pretože jeho veľká časť sa nachádza na usadeninách odvodnených jazier, ktoré sa chvejú, keď ich zasiahnu vlny otrasov, uviedla AP.

Zemetrasenie s magnitúdou 8,1 si v roku 1985 vyžiadalo v meste Mexiko najmenej 6000 obetí na životoch a zničilo mnohé budovy, aj keď jeho epicentrum bolo vzdialené 400 kilometrov od mesta pri pobreží Tichého oceánu. V marci 2012 zemetrasenie s magnitúdou 7,4 nespôsobilo v Mexiku vážne škody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu