Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súd zakázal združenie propagujúce pedofíliu, ktoré existuje vyše 30 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HAAG - Holandský najvyšší súd dnes rozhodol o zákaze vyše 30 rokov existujúcej pedofilne orientovanej organizácie. Ukončil tým najnovší právny spor týkajúci sa združenia Martijn, ktorý sa začal v roku 2011, informoval spravodajský server DutchNews.nl.

Rozhodnutie je v súlade s marcovým posudkom generálneho advokáta pri najvyššom súde, ktorý uviedol, že združenie Martijn by malo byť zakázané, pretože ochrana detí je dôležitejšia než sloboda prejavu.

Najvyšší súd v Haagu v zdôvodnení verdiktu napísal, že združenie "zľahčuje riziká sexuálnych kontaktov s mladými deťmi a takéto kontakty dokonca chváli a tento názor aj propaguje". Zdôraznil tiež, že aj keď je rozpustenie združenia v tomto prípade oprávnené, v demokratickej spoločnosti musí ísť o veľkú výnimku.

Združenie Martijn založili v roku 1982 s cieľom podporovať spoločenské akceptovanie sexuálnych vzťahov medzi dospelými a deťmi, ktoré sú aj v Holandsku zákonom zakázané. Skupina nikdy nemala viac než 200 členov, uviedla agentúra DPA.

Predošlý zákaz združenia zrušil v roku 2013 odvolací súd, ktorý dospel k záveru, že jeho existencia nie je hrozbou pre spoločnosť. Skupina Martijn vtedy argumentovala, že by malo byť prípustné lobovať za legalizáciu trestného činu, pokiaľ sa tak deje v medziach zákona.

Prokuratúra sa následne obrátila na najvyšší súd s tým, že obete majú právo nebyť vystavené ideám tejto skupiny, pričom toto právo prevažuje nad právom členov skupiny na slobodu prejavu a združovania. Poukázala tiež na to, že mnohí z členov skupiny boli odsúdení za pedofíliu alebo detskú pornografiu.

Združenie Martijn spôsobilo v roku 2007 rozruch, keď sa na jeho webovej stránke objavili fotografie vnučiek vtedajšej kráľovnej Beatrix. Po žalobe rodičov, vtedy korunného princa a terajšieho kráľa Viliama Alexandra a jeho manželky Máximy, ich museli zo stránky odstrániť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu