Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Napätie na východe Ukrajiny pretrváva, v Kramatorsku sa v noci strieľalo

Proruskí vojaci na Ukrajine Zobraziť galériu (6)
Proruskí vojaci na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Žiadne známky uvoľnenia nie sú dnes viditeľné na východe Ukrajiny, kde už cez týždeň ovládajú proruskí radikáli administratívne objekty vo viac ako desiatich mestách. Hoci záverečný dokument zo štvrtkovej ženevskej konferencie o Ukrajine hovorí o nevyhnutnosti mierového riešenia krízy a vyprataní okupovaných budov, agresívne naladené skupiny ozbrojencov sa svojich pozícii nevzdávajú.

Pomerne pokojnú noc narušil ozbrojený incident neďaleko Kramatorska na severe Doneckej oblasti. Ukrajinskej jednotky sa tam pokúsili zlikvidovať kontrolný cestný post povstalcov, aby zabezpečili prejazd vojenskej techniky na neďaleký Slavyanskaya.

Z miesta bojov sa podľa agentúry Unian ozývali výstrely a výbuchy granátov, nad Kramatorskom krúžili bojové vrtuľníky. Incident si údajne vyžiadal jednu obeť.

Maskovaní radikáli rozdávali v Donecku antisemitské letáky

Neznáme osoby v maskách a s ruskou vlajkou rozdávali v minulých dňoch v Donecku antisemické letáky. Oznámil to dnes spravodajský server Novosti Donbassa. Text letákov žiada všetkýcg doneckých Židov, aby sa pod hrozbou vyhostenia v sídle Doneckej oblastnej správy zaregistrovali a zložili poplatok 50 dolárov. Donecké úrady ovládané separatistami označili leták za falzifikát.

Registrácii podľa letáku podliehajú všetky osoby židovskej národnosti staršie ako 16 rokov. Dôvodom je vraj skutočnosť, že doneckí Židia "podporujú banderovskou juntu v Kyjeve" a dávajú najavo nepriateľský vzťah k "pravoslávnej Doneckej republike a jej občanom".

Napätie na východe Ukrajiny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Pri registrácii majú podľa letáku Židia podať informácie o svojich rodinách a majetkových pomeroch. Ak sa požiadavkám nepodriadi do 3. mája , budú vyhostení a ich majetok bude zabavený .

Podľa predstaviteľov doneckej židovskej obce chcú extrémisti pomocou letákov vyprovokovať konflikt, po ktorom by mohli židovské organizácie obviniť z násilných útokov. Letáky, ktoré boli vylepované v blízkosti doneckej synagógy, sú opatrené znakom "Doneckej ľudovej republiky" vyhlásenej separatistami a podpisom "ľudového gubernátora" Denise Pušilina.

 

Proruskí separatisti v Donecku žiadajú rozpustenie barikád na Majdane

Proruskí separatisti okupujúci budovu regionálnej vlády vo východoukrajinskom meste Doneck dnes uviedli, že neodídu, pokiaľ stúpenci novej vlády v Kyjeve nerozpustia svoj tábor na tamojšom hlavnom námestí známom ako Majdan. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na otázku, ako bude jeho skupina reagovať na medzinárodnú dohodu podpísanú vo švajčiarskej Ženeve, na základe ktorej sa ukrajinská a ruská vláda dohodli na nutnosti ukončenia nezákonného okupovania budov a námestí, líder doneckých demonštrantov Alexandr Zacharčenko telefonicky odpovedal:

"Ak to znamená, že všetky námestia a verejné budovy, potom si myslím, že by sa malo začať na Majdane v Kyjeve. Rozhodneme sa podľa toho, ako sa zachovajú oni."

Ukrajinskí nacionalisti a iné skupiny, ktoré pred dvoma mesiacmi pomáhali v Kyjeve zvrhnúť Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyča, doteraz udržiavajú na Majdane barikády. Mnohí z nich tvrdia, že neodídu, kým nebudú spokojní s výsledkami nastávajúcich prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 25. mája.

 

Ashtonová sľubuje: EÚ sa bude snažiť pomôcť Ukrajine

Európska únia sa bude naďalej usilovať ekonomicky, finančne a politicky stabilizovať situáciu na Ukrajine. Po štvorstranných rokovaniach v švajčiarskej Ženeve, ktoré sa dnes skončili prijatím tzv. Ženevskej deklarácie, o tom informovala šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

Napätie na východe Ukrajiny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jej slov stojí EÚ naďalej za jednotnou, suverénnou Ukrajinou, ktorej územná celistvosť bude zachovaná.

Ženeva bola, ako formulovala podľa ukrajinskej tlačovej agentúry UNIAN, dejiskom náročnej, ale produktívnej diskusie, cieľom ktorej bolo prispieť k deeskalácii napätia. "Myslím si, že je veľmi dôležité, že sa dnes začal proces dialógu," dodala.

Catherine Ashotnová zdôraznila úlohu OBSE a jej misie v nasledujúcom období a vyjadrila aj pripravenosť EÚ podporiť Ukrajinu v plnení jej záväzkov. Súčasne konštatovala, že na 25. mája naplánované prezidentské voľby sú najlepšou príležitosťou na vyjadrenie vôle ukrajinského národa.

Protesty za jednotnú Ukrajinu v Luhansku, Donecku a Kramatorsku

Vo viacerých mestách na východe Ukrajiny sa dnes konali mítingy za zachovanie jednotnej krajiny, informovala tlačová agentúra UNIAN. 

V Luhansku vyšlo podľa odhadov tamojších médiá do ulíc asi 1000 vlastenecky orientovaných občanov, v Donecku sa ich zhromaždilo päť- sedem tisícok.

Napätie na východe Ukrajiny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Priebeh oboch akcií bol pokojný, ani v Donecku, kde účastníci zdôrazňovali, že v jednote je sila, míting v súlade so sľubom z uplynulých dní nenarušil nikto z druhého tábora.

Osoby, ktoré tu však už niekoľko dní okupujú sídlo oblastnej správy, v reakcii na informácie o obsahu tzv. Ženevskej deklarácie uviedli, že objekty sú pripravené opustiť len po tom, čo sa v Kyjeve rozpustí EuroMajdan.

Napätie na východe Ukrajiny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Pod megavlajkou Ukrajiny a množstvom vlajok v klasickej veľkosti ľudia spievali štátnu hymnu a modlili sa za blaho krajiny.

O niečo iná bola situácia v Kramatorsku, kde prišlo na akciu za jednotnú Ukrajinu asi 1000 ľudí.

Iba prítomnosť polície tu zabránila zrážkam, o ktoré sa pokúsila skupina asi 100 proruských separatistov usilujúcich sa o narušenie mítingu.

Aj v Kramatorsku sa však skandovalo na slávu Ukrajine a ani tu nechýbalo množstvo štátnych vlajok.

Ukrajina požiadala o vyšetrenie zločinov počas prevratu

Ukrajina prizvala včera Medzinárodný trestný súd (ICC) k vyšetrovaniu všetkých závažných zločinov, ktoré sa mohli odohrať na jej území počas prevratu koncom minulého a začiatkom tohto roka. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ICC.

Pozvanie, ktoré má podobu deklarácie akceptujúcej jurisdikciu súdu pre obdobie medzi 21. novembrom 2013 a 22. februárom 2014, však nežiada ICC o vyšetrovanie ruských vojenských akcií na polostrove Krym, ktoré sa začali 27. februára.

Ukrajinský parlament skôr v tomto roku vyzval ICC na prešetrenie zločinov údajne spáchaných zosadeným ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom v snahe zamedziť demonštráciám, ktoré neskôr viedli k jeho zvrhnutiu a následnému úteku do ruského exilu. Prokurátori ICC nemajú povinnosť viesť vyšetrovanie.

 

 

   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu