Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové bojové lietadlo F-35 bude mať v lete európsku premiéru

Stíhačka F-35
Stíhačka F-35 (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany schválilo prvý transatlantický let nového viacúčelového bojového lietadla F-35. Prelet Atlantického oceánu sa uskutoční v júli, lietadlo sa vtedy zúčastní na dvoch leteckých show neďaleko britskej metropoly Londýn, uviedol vysokopostavený predstaviteľ Pentagónu, ktorého citovala agentúra Reuters.

Stroj F-35 bude mať európsku premiéru na leteckých dňoch Royal International Air Tatoo (RIAT), ktoré sa každoročne konajú na leteckej základni Fairford neďaleko Londýna. Odtiaľ sa presunie na letecké bienále do Farborough.

Vystúpenie F-35 na leteckých dňoch budú pozorne sledovať aj potenciálni záujemcovia o jeho nákup, ako sú Dánsko a Kanada. Obe krajiny sa síce podieľali na financovaní vývoja "neviditeľného" stroja, ale jeho obstaranie stále odkladajú.

Zástancovia F-35 tvrdia, že rozhodnutie vyslať lietadlo na letecké dni do Európy odráža rastúcu dôveru Pentagónu vo svoj najdrahší zbrojný program, ktorého hodnota bola vyčíslená na 392 miliárd dolárov.

Skeptici naopak pripomínajú, že na lietadle ešte stále nie sú doriešené detaily týkajúce sa softvérovej integrácie zbraňových systémov. Ďalšími aktívnymi účastníkmi projektu F-35 sú Británia, Taliansko, Austrália, Nórsko a Turecko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu