Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záhada letu MH370: Stroj sa z trasy odklonil stíhačkovým manévrom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Stroj malajzijskej leteckej spoločnosti sa prudko odklonil z plánovej letovej trasy spôsobom podobným stíhačkám. Tvrdí to britský nedeľník Sunday Times odvolávajúci sa na zdroje z malajzijskej vlády a armády.

Podľa nich lietadlo krátko po vypnutí komunikačných zariadení vystúpilo do výšky takmer 14 kilometrov, viac ako tri kilometre vyššie ako je štandardom, a následne kleslo iba na výšku približne 1500 metrov od povrchu.

Takýto manéver sa podľa informácií denníka používa pri snahe zmiznúť z pozornosti radarov a využívajú ho piloti stíhacích strojov. Nízka letová hladina pri vysokej rýchlosti je taktiež problematická pri zachytení pohybu lietadla. V prípade potvrdenia týchto informácii by sa opätovne oživila teórie o únose Boeingu 777.

Austrálska vláda v sobotu potvrdila, že snahy o nájdenie stôp po zmiznutom malajzijskom lietadle rapídne klesli. Premiér Tony Abbott označil hľadanie v hĺbke 4,5 kilometra a tisíc kilometrov od pevniny za "obrovskú úlohu", keďže potenciálne signály z čiernych skriniek zmiznutého boeingu nezachytili od utorka.

Batérie záznamníkov sa navyše už zrejme vybili. Malajzijská vláda medzitým poprela informácie, že približne hodinu po zmiznutí stroja z radarov bol uskutočnený hovor z mobilného telefónu kopilota. Umožniť to malo dostatočné klesnutie lietadla nad západným pobrežím Malajzie, kde nad ostrovom Penang zachytil signál mobilnej siete. Údajne sa chcel spojiť s mamou, no neúspešne.

Malajzijský boeing s 239 osobami zmizol 8. marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Napriek znefunkčneným komunikačným zariadeniam sa vyšetrovateľom podarilo zistiť, že stroj sa nad Juhočínskym morom otočil a zamieril nad Indický oceán, kde sa teraz pokúšajú nájsť jeho zvyšky.

Do pátrania po zmiznutom lietadle nasadia ponorku

Do pátrania po zmiznutom malajzijskom dopravnom lietadle po prvý raz nasadia ponorku, ktorou sa hlboko v Indickom oceáne pokúsia zistiť, či signály zachytené ďalšími zariadeniami pochádzajú z čiernych skriniek tohto stroja. Oznámilo to dnes austrálske koordinačné centrum.

Pátracie tímy sú teraz presvedčené, že poznajú približné miesto trosiek lietadla Boeing 777 - okolo 1550 kilometrov severozápadne od austrálskeho Perthu. Pokračujú v práci na základe štyroch zvukových signálov, ktoré by mohli pochádzať z jeho čiernych skriniek, uviedla agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu