Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nájdenému Michalovi v Osle sa vracia pamäť: Česko pre mňa nie je bezpečné, vyhlásil!

V Nórsku nájdený Čech Michal
V Nórsku nájdený Čech Michal (Zdroj: Foto: SITA)

OSLO - Čech trpiaci stratou pamäti, ktorý bol nájdený pred Vianocami v nórskej metropole Oslo, už hovorí česky a údajne si začína spomínať na svoj minulý život. Prispel k tomu jeho včerajší dlhý telefonický rozhovor s rodičmi, informovala o tom dnes nórska verejnoprávna televízia NRK.

"V sobotu popoludní sme spolu hovorili tri hodiny. Som veľmi šťastný, bol to príjemný rozhovor," vyhlásil Michal, ktorý si hovorí John Smith, po trojhodinovom telefonáte s rodinou v Českej republike. Počas konverzácie sa mu vraj začali vybavovať niektoré veci zo skoršej doby a tiež jeho rodný jazyk. Doteraz nájdený muž síce rozumel bez problémov češtine, ale hovoril výhradne anglicky.

"Postupne som si zvykol hovoriť česky. Bolo to zvláštne, ako sa mi Čeština vrátila," konštatoval a dodal: "Hovorili sme o mojom detstve, o všetkom, čo sa stalo, o mojej práci, o novinároch pred domom mojich rodičov. Zdá sa, že som mal pekný život."

Otec Vladislav P. svojmu synovi po telefóne okrem iného oznámil, že pred incidentom pracoval v odbore počítačov a ekonómie a že bol konzultantom českej polície. "Vraj som pracoval na nejakom veľkom prípade. Otec si myslel, že mierim na Nový Zéland. Možno sa cestou niečo stalo, ale o tom nechcem špekulovať," podotkol muž.

Český občan bol objavený 14. decembra na ulici Grenseveien vo východnej časti Osla v snehovom záveji. Bol bez dokladov, na tele mal viaceré poranenia a údajne si nepamätal svoje meno, ani odkiaľ pochádza. Nórska polícia v utorok zverejnila jeho fotografiu v snahe dozvedieť sa o príslušnom viac. V stredu česká polícia identifikovala záhadného najdúcha ako Čecha, ktorého spoznali jeho rodičia. V piatok to potvrdili testy DNA.

Podľa internetových stránok televízie NRK odcestuje otec nájdeného muža budúci týždeň do Nórska, aby priviezol syna do Českej republiky. Doma si zariadi potrebné nové doklady. Návratu do Česka sa ale obáva kvôli útočníkom, ktorí ho vlani napadli. Muž už skôr povedal, že bol okradnutý, zdrogovaný, dlhšiu dobu mal najskôr zviazané ruky a bol tiež zrejme terčom sexuálneho útoku. "Stále sa veľmi bojím tých, čo mi to urobili. Domnievam sa, že v Česku to pre mňa nie je bezpečné. A ani si nie som istý, či je pre mňa bezpečne v Nórsku," uviedol nájdený muž.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu