Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sýrska raketa zasiahla mešitu, turecká armáda paľbu opätovala

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecká armáda dnes opätovala streľbu prichádzajúcu zo Sýrie po tom, čo na územie Turecka dopadli mínometné strely a raketa, ktorá zasiahla mešitu v pohraničnom meste Yayladagi. Oznámil to úrad provinčného guvernéra a miestne médiá vrátane tureckej tlačovej agentúry Dogan.

Na turecké územie dopadli tri mínometné strely, ktoré boli vypálené počas boja medzi islamistickými povstalcami v Sýrii a silami sýrskeho prezidenta Bašára Asada o ovládnutie arménskej kresťanskej dediny Kasab, uviedla agentúra Reuters.

Islamistickí povstalci začali približne pred desiatimi dňami ofenzívu v sýrskej oblasti Lázikíja na pobreží Stredozemného mora a obsadili hraničný priechod aj dedinu Kasab na sýrskej strane.

Asad tam následne poslal vojenské posily a ďalšie milície, ktoré navyše podporil i zo vzduchu, a snažil sa vyhnať povstalcov. To však viedlo k ťažkým bojom v pásme popri tureckej hranici.

"Naše delostrelecké jednotky na paľbu reagovali, pričom mierili na miesto, odkiaľ strely prichádzali," uviedol úrad guvernéra juhotureckej provincie Hatay vo vyhlásení na svojej webovej stránke.

Sýrske mínometné strely dopadli v Turecku na pole, ale raketa zasiahla mešitu vedľa utečeneckého tábora a zranila 50-ročnú Sýrčanku, ktorá šla okolo.

Turecko je jedným z najostrejších Asadových kritikov a na svojom území sa stará približne o 900.000 utečencov pred sýrskou občianskou vojnou. Spoločná hranica Turecka a Sýrie je dlhá 900 kilometrov a vojnové násilnosti sa často "prelievajú" aj cez ňu.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu