Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

USA chcú zrušiť obchody Pentagónu s Ruskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Skupina amerických senátorov vyzvala dnes amerického prezidenta Baracka Obamu, aby po násilnej anexii Krymu uvalil sankcie na ruské zbrojárske odvetvie.

Republikánski senátori John Cornyn a Dan Coats listom vyzvali Obamu, aby zrušil všetky kontrakty Pentagónu s ruskou spoločnosťou Rosoboronexport, ako aj plány na budúce dohody.

Cornyn a Coats tiež požadovali, aby šéf Bieleho domu uvalil sankcie zakazujúce kontrakty s akoukoľvek firmou, ktorá spolupracuje s Rosoboronexportom na vojenských programoch. Očakáva sa, že list podpíšu aj ďalší najmenej siedmi senátori, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Pentagón zaplatil spoločnosti Rosoboronexport viac než miliardu dolárov za helikoptéry Mi-17 ruskej výroby, ktoré Spojené štáty poskytujú afganským bezpečnostným zložkám.

Obama uvalil finančné sankcie na osoby z blízkeho kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina a nechal otvorenú možnosť hospodárskych sankcií, ak Rusko urobí ďalšie vojenské kroky voči Ukrajine.

Senátori uviedli, že Rosoboronexport je "ramenom ruskej vlády" a mocným nástrojom čoraz agresívnejšej Putinovej zahraničnej politiky, pričom zabezpečuje 80 percent ruského exportu zbraní.

Coats predtým navrhoval dodatok k zákonu o pomoci Ukrajine, ktorý by zakázal americké obchodovanie s Rosoboronexportom, no dodatok sa nepresadil. Biely dom list senátorov zatiaľ nekomentoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu