Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Našej civilizácii hrozí zánik: Štúdia NASA predpovedá koniec sveta!

Čaká nás katastrofa Zobraziť galériu (3)
Čaká nás katastrofa (Zdroj: int)

BRATISLAVA – Na svete je nová vedecká štúdia, ktorá predpovedá koniec sveta. Nejde však o hocijakú predpoveď. Táto je z dielne NASA a vyhliadky sú maximálne pochmúrne. Svet čaká neblahá budúcnosť.

Iba pred nedávnom sme vás informovali o podobnej správe. Teraz je na svete ďalšia šokujúca predpoveď.

Stret negatívnych udalostí do „perfektnej búrky“ môže viesť k zániku našej civilizácie. Goddardovo vesmírne centrum  podporované Národným leteckým a vesmírnym úradom NASA prinieslo šokujúcu správu, že v nasledujúcich dekádach naša civilizácia bude mať vďaka nezadržateľnej ťažbe surovín a zvyšujúcemu sa nerovnomernému rozdeleniu bohatstva obrovské problémy prežiť.

Podobné štúdie predpovedajúce koniec sveta už boli aj v minulosti publikované. Vedci sú si toho vedomí, ale tvrdia, že po obozretnom prezretí historických dát, vzostup a pád civilizácií je bežný cyklus prítomný v našej histórii. Nič to nemení na fakte, že to môže trvať aj niekoľko storočí. Civilizácie, ktoré si o sebe mysleli, že nemôžu zle dopadnúť, doplatili práve na túto pýchu a slepotu.

Oklahomské tornádo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Pád Rímskej ríše alebo rôzne civilizácie ako čínska dynastia Han, Mayovia alebo Mezopotámci, sú nám dôkazom ako môžeme skončiť. Podrobným skúmaním deštrukčných faktorov spomenutých národov dostaneme konkrétne zničujúce príčiny. Majú nimi byť veľkosť populácie, stav klímy, pitná voda, pôda a energie.

Tieto faktory a ich prípadná kombinácia by mohli priniesť búrku, z ktorej sa ľudstvo nemusí vylízať. Pravdepodobné sú dva scenáre:

1. Ekonomické rozdelenie bohatstva medzi hŕstku bohatých a zvyšok chudobných

2. Zmenšenie objemu prírodných surovín z dôvodu ekologických problémov

Za posledných 5-tisíc rokov boli tieto činitele prítomné pri všetkých pádoch civilizácií, tvrdia vedci.

Neustále čerpanie zdrojov  na našej planéte bude mať dopad na širokú vrstvu „bežných“ ľudí. Netýka sa to tenkej špičky najbohatších. Najprv by mali existenčné problémy bežní chudobnejší ľudia, potom by ich nasledovala „elita“.

Pálčivý problém je rozdelenie bohatstva národov. Malé percento na vrchu poberá nadmerné zisky a ostatní žijú tesne nad hranicou minima. Dych vyráža najmä tvrdenie vedcov, ktoré hovorí o tom, že technologický pokrok nám v tomto nepomôže.

Záplavy v Indii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČTK)

Jeden z autorov práce Safa Motesharrei tvrdí, že „technologický pokrok môže povzbudiť ďalšie a ďalšie ťaženie. Čiže zvýšená efektivita bude kompenzovaná zvýšeným dopytom po surovinách. Iba za posledných dvesto rokov priniesla zvýšená efektivita ťažby ďalšie posúvanie hraníc množstva spotrebovanej suroviny.“ cituje vedca britský Guardian.

Vedci sú ohľadom budúcnosti skeptickí. Takýto trend podľa nich nemôže byť udržateľný. Zmena vyžaduje štrukturálne a dlhodobé opatrenia. Najkľúčovejšie bude zredukovať ekonomické prerozdelenie bohatstva, znížiť závislosť od prírodných surovín a zamerať sa radšej na obnoviteľné zdroje. Návrh obsahuje taktiež spomalenie rastu populácie. Ako tieto zmeny docieliť?

To netuší asi nikto. Pravdou je, že čím ďalej, tým viac sa bude vynárať množstvo podobných štúdií. Surovinové bohatstvo má svoje limity, pomôcť nám mali nové technológie, ibaže túto teóriu teraz vedci spochybnili. Je teda náš koniec neodvratný?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu