Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Moskovské ulice zaplnili nespokojní občania: Chcú Rusko a Ukrajinu bez Putina

Rusi sa zišli, aby protestovali proti okupácii Krymu
Rusi sa zišli, aby protestovali proti okupácii Krymu (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Desiatky tisíc stúpencov ruskej opozície dnes protestovali v centre Moskvy a v ďalších ruských mestách proti okupácii Krymu a politike Kremľa voči Ukrajine. V rovnakej dobe sa na Červenom námestí konal provládny Pochod bratstva. Informovala o tom agentúra Interfax a server Gazeta.ru.

"Za vašu a našu slobodu" hlásal jeden z nápisov na širokej páske, ktorú držali účastníci Pochodu mieru. Tých podľa agentúry AFP prišlo na Puškinovo námestie okolo 50.000. Ruská polícia informovala, že na začiatku tejto akcie bolo na mieste okolo 3000 ľudí.

Popri ruských a ukrajinských vlajkách zvierali účastníci demonštrácie tiež cedule s výzvami "Nedotýkajte sa Ukrajiny", "Nie vojne" alebo aj "Odpusť nám, Ukrajina". Stuha rozvinutá cez ulicu bojovala "Za Rusko a Ukrajinu bez Putina".

"Podľa mňa Krym je Ukrajina, aj keď väčšina ľudí sú tam Rusi. Mali by si svoje problémy vyriešiť so svojím štátom, Rusko s tým nemá nič spoločné," povedala AFP sedemdesiatjedenročná učiteľka v dôchodku Alla. "Je to vojna, okupácia. Zo strany civilizovaného štátu je niečo také neprijateľné," dodala.

 

Podľa serveru Gazeta.ru sa podobné akcie konali aj v ďalších ruských mestách, vrátane Petrohradu, Jekaterinburgu či Samary. Tam na rozdiel od Moskvy neboli opozičné zhromaždenia povolené.

V rovnakej dobe dávalo podľa policajného odhadu na Červenom námestí najavo svoju podporu prezidentovi Vladimirovi Putinovi okolo 15.000 ľudí. Mnohí z nich na sebe mali červené bundy s nákresom mapy bývalého Sovietskeho zväzu a nápisom ZSSR 2.0 na chrbte ako výzvy na vytvorenie nového zväzu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu